Foto: TT

SAS kör fångcharter åt Norge

Uppdaterad
Publicerad

Det är fullt på norska fängelser, så fångarna skickas utomlands. Flygbolaget SAS har vunnit upphandlingen om att transportera 242 norska fångar till Nederländerna där de ska avtjäna sina straff med start den 1 september. Transporten till fängelset Norgerhaven i den lilla byn Veenhuizen sker i ett vanligt charterflyg med specialtränad besättning.

– Personalen har fått särskild utbildning och förflyttningen sker i nära samarbete med polisen som finns med under flygningen, säger Knut Morten Johansen, kommunikationschef vid SAS, till NRK.

SAS vill inte uppge hur mycket den norska staten betalar för uppdraget. Nederländerna får 25,5 miljoner euro, motsvarande ungefär en miljon kronor per fånge, om året för att ta hand om de norska fångarna. 18 nederländska fångar måste förflyttas för att ge plats åt norrmännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.