Ett SAS-plan som skulle landa och ett Finnair-plan på marken riskerade att krocka i fredags. Här en arkivbild på SAS-plan. Foto: TT

SAS-plan nära allvarlig incident

Uppdaterad
Publicerad

Ett SAS-plan på väg att landa riskerade att krocka med ett av Finnairs passagerarplan på Helsingfors-Vanda flygplats i fredags.

Ismo Aaltonen, chefsutredare av luftfartsincidenter, säger till mediebolaget Yle att faran inte var överhängande, men att händelsen är allvarlig för att flygledningen gav Finnair-planet tillstånd att korsa landningsbanan samtidigt som SAS-planet gick ned för landning.

Piloten och styrmannen upptäckte SAS-planet och avstod från att rulla ut på landningsbanan.

– Olycksutredningscentralen (haverikommissionen) ska med anledning av det här granska flygledarnas arbetsmetoder och arbetsbelastning och vilka skyddsnät som finns, för att något sådant ska kunna undvikas i framtiden, säger Aaltonen.

Han tillägger att händelser som den här är mycket ovanliga.

SAS underleverantör CityJet som flög planet hade inte fått någon information från haverikommissionen på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.