Foto: SVT

Satir vapen mot ryska importförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Vad har parmesan och kondomer gemensamt? Jo, båda har blivit virala succéer på sociala medier i Ryssland. Det är det ryska beslutet att förstöra bannlyst mat från väst som orsakat starka reaktioner. Och som så många gånger förr använder ryssarna humorn som vapen.

Timur Salichov är grafisk designer i Moskva och har bra koll på vad som händer på sociala medier i Ryssland. Han har själv sett hur nätet svämmas över av ostskämt på sistone.

– Om du söker på parmesan och sanktioner får du massor av träffar. Jag tror att när människor stöter på något absurt i deras liv, något som kommer utifrån, ”uppifrån”, så är den enda hälsosamma reaktionen att skämta om det, då känns det inte så skrämmande. Då står du ut och kan inse det absurda i situationen, säger Timur Salichov.

Över 650 ton mat har förstörts

Importstoppet av vissa matvaror infördes för ett år sedan som ett svar på västerländernas sanktioner mot Ryssland efter annekteringen av Krim.

Sedan den sjätte augusti har Ryssland förstört 654 ton mat som smugglats in i landet.

När ryska TV-tittare fick se hur stora mängder västerländsk ost förstördes var det många som reagerade. Hundratusentals ryssar har skrivit under en protestlista på nätet, medan andra använder satir som vapen. Till exempel fick den välkända sovjetpatriotiska sången ”Partisanens död” ny text och blev en viral succé under namnet ”Parmesanens död”.

Kondomer kan bli olagliga

När det nyligen blev känt att också västerländska kondomer kan komma att bli olagliga kom reaktionerna snabbt.

– Jag brukar inte göra sådant här, men den här gången kunde jag inte låta bli. Det finns en mycket populär ikon, eller ett konstverk där Sankt Göran dödar draken. Jag utgick från den och gjorde en satirisk bild som jag kallar ”Gennadij kondom-krigaren dödar importerade gummivaror”.

Det finns också de som stödjer myndigheternas beslut och på nätet utspelas en kamp om opinionen. När jag frågar Timur Salichov om det kan vara riskabelt att skämta på nätet vet han inte riktigt vad han ska säga.

– Bra fråga. Jag tror att vad som helst kan hända. Nu ”filtrerar” folk inte sina bilder. De gör vad de vill och är ofta ganska råa, säger Timur Salichov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.