En man tvättar bortblodet efter mordet på Hahid Hattar framför för en domstol i Amman. Foto: TT

Författare ihjälskjuten i Amman

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle författaren Nahid Hattar sköts under lördagen ihjäl i samband med en rättegång mot honom i Jordaniens huvudstad Amman, för att ha skymfat islam. Det rapporterar nyhetsbyrån Petra.

Den 56-årige Hattar träffades av tre kulor utanför högsta domstolen, enligt vittnen. Förövaren, som öppnade eld på en meters avstånd från Hattar, kunde gripas på platsen.

Enligt vittnen på plats ska mördaren ha varit en man i 50-årsåldern med långt skägg, klädd enligt ultrakonservativ sunnitisk stil, uppger nyhetsbyrån Reuters. Enligt säkerhetskällor är den misstänkte mördaren en muslimsk predikant.

Ville visa på extremisters gudsuppfattning

Den kristne Hattar åtalades bland annat för att ha skymfat islam. Rättsprocessen inleddes i augusti – sedan Hattar på Facebook lagt ut en satirbild där en jihadist i paradiset behandlar Allah som en tjänare – efter att representanter för Muslimska brödraskapet drivit på jordanska myndigheter att agera mot författaren, uppger Al-Jazeera.

– Min mening har inte varit att skymfa troende. Istället har jag velat visa hur militanta extremister inom Islamiska staten (IS) och Muslimska brödraskapet föreställer sig Gud och himmelriket, sade Hattar som försvar mot anklagelserna, uppger Al-Jazeera.

Hattar, som själv uppgivit sig vara kristen men icke troende, sade också att han respekterar de troende som inte begriper de satiriska inslagen i teckningen.

Kontroversiell debattör

I samband med att Hattar arresterades i augusti, sade den jordanske författaren Fahad al Khitan till Al-Jazeera att Hattar begått ”ett stort misstag”.

– Den här dispyt var politiskt motiverad av Hattar, och hans motståndare passade på att ta hämnd på honom för hans kontroversiella och offensiva politiska uttalanden.

Hattar har i jordansk debatt utmärkt sig för att stödja Syriens president Bashar al-Assad, och stämt in i den syriska regimens retorik att kalla alla oppositionella i Syrien för terrorister. Han har också drivit på för att frånta jordanska medborgare med palestinskt ursprung deras medborgerliga rättigheter.

Säkerheten i landet ifrågasätts

Jordanien är allierad till väst och har skonats från det sekteristiska våld som drabbat grannländerna Syrien och Irak. Men i närtid har landet drabbats av flera våldsdåd som väckt frågor om säkerhetssituationen i landet.

I slutet av förra året sköt ett jordanskt polisbefäl ihjäl minst fem personer, varav två amerikaner, på ett träningscenter för poliser i Amman. I juni briserade en bilbomb nära gränsen till Syrien och dödade sju jordanska soldater.

Undertiden har hundratals jordanier dömts till fängelse, eller häktats i väntan på rättegång eller förhör, gällande samröre med IS. Skärpta terrorlagar gör det straffbart att visa stöd för eller dela terrorgruppens propaganda i sociala medier, vilket kan leda till fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.