Rök stiger över Jemens rebellkontrollerade huvudstad Sanaa efter flygangrepp av den saudiledda koalitionen i lördags. Foto: TT

Saudi-koalition har bombat skolor

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiledda militära koalitionens stridsflygplan har mellan augusti och oktober bombat minst fem skolor i Jemen i attacker som dödat fem civila och skadat minst fjorton, varav fyra barn, uppger Amnesty International i en ny rapport.

”I vissa fall attackerades skolorna flera gånger än en, vilket antyder att målen var medvetet valda”, skriver Amnesty.

Inga elever fanns i skolorna när de attackerades, men de materiella skadorna är så allvarliga att skolgången för över 6.500 barn i provinserna Hajja, Hodeida och Sanaa störts mycket svårt.

Amnesty anser att koalitionen bryter mot internationell rätt och kräver att bland andra USA och Storbritannien slutar leverera vapen till länderna som ingår.

Sedan flygbombningarna började i mars har över 5.700 människor dödats i Jemen enligt FN, varav ungefär hälften civila. Över 25.000 människor har skadats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.