Foto: TT

Kritiken mot Saudiarabien växer efter dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens olycka i Mecka, där fler än 700 pilgrimer miste sina liv, är den värsta på 25 år. Saudiarabien har lovat att utreda vad som orsakade den. Samtidigt växer kritiken mot det sätt Saudiarabien sköter arrangemangen kring Hajj.

En av de främsta kritikerna är Saudiarabiens regionala rival, Iran. Det iranska nationella säkerhetsrådet har anklagat Saudiarbien för ”inkompetens” och uppmanat landet att ”ta ansvar” för de döda pilgrimerna. 131 av de som dog igår var iranier. Iran har också uppmanat andra muslimska länder protestera mot hur saudierna sköter Hajj, skriver brittiska BBC.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har dock skyndat till Saudiarabiens försvar. Han sade att det vore fel att ”peka finger åt Saudiarabien som gjort sitt bästa”.

Tongången var något annorlunda hos viceordföranden i hans parti AKP, Mehmet Ali Sahin enligt AFP:

– Om Turkiet ombads att organisera hajj, skulle vi säkerställa att ingen kommer till skada.

”Följde inte regler”

Den saudiske hälsoministern har anklagat pilgrimerna för att ”inte följa regler”, något Nigeria opponerat sig mot. En kenyan som överlevde tragedin säger till nyhetsbyrån AFP att han lägger skulden på den saudiska regeringen för att de inte kunde hantera situationen. Tre i hans grupp dog:

– Jag var där, jag såg vad som hände, säger han till AFP.

Olyckan inträffade i närheten av den del där pilgrimerna symboliskt ska kasta sten på djävulen. Trängseln dit brukar vara stor och därför har olika filer byggts men av någon anledning hade två av vägarna in till detta blivit avstängda, uppger en källa till Al Jazeera.

Stora pengar

Den saudiska regeringen har sedan början av nittiotalet, då över tusen pilgrimer dog i en liknande olycka, lagt stora pengar på att förbättra området kring de heliga platserna. Samtidigt har man fått kritik då flera historiska och heliga platser fått ge plats åt lyxhotell och shoppinggallerior.

 Mecka har normalt en befolkning på cirka 1,5 miljoner men under Hajj mer än fördubblas den. För att undvika att det skall komma för mycket människor samtidigt har man bland annat infört landkvoter.

Ny administration

En turkisk politiker har tidigare föreslagit att Mecka och Hajj ska administreras av de muslimska länderna tillsammans och göra Mecka och Medina till ett autonomt område som Vatikanstaten, men det har inte fått någon respons från saudierna. Samtidigt som den saudiska staten lägger stora summor på att administrera Hajj är det även en stor kassako. Området kring Kaaba när numera omringat av skyskrapor och lyxhotell. När hela ombyggnaden av Mecka är klar 2020 räknar man med att kunna ta emot omring 5 miljoner pilgrimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.