Högst upp i det rundade femvåningshuset bodde Khalid El Bakraoui, mannen som släckte sitt liv och 20 andra människors i Bryssels tunnelbana. Foto: Mathias Gerdfeldter/SVT

Schaerbeek-borna: Man hade aldrig kunnat ana det

Uppdaterad
Publicerad

Ett lugnt, stillsamt och barnvänligt område. Så beskriver invånarna i kommunen Schaerbeek sitt hemkvarter. Här ska terroristerna ansvariga för tisdagens dåd i Bryssel ha haft sin bas. SVT Nyheter besökte området. 

Schaerbeek är på ytan en fridfull förort, en kommun som har växt ihop med Bryssel, nordost om stadskärnan. Det är där som terroristcellen bakom dåden i Paris och Bryssel, som sammanlagt krävt mer än 160 människors liv, tros ha haft sin bas.

Härifrån ska attentatsmännen ha åkt mot flygplatsen på tisdagsmorgonen.

Terrorn i Bryssel

Redan senare under tisdagen gjorde polisen ett tillslag mot den lägenhet där gärningsmännen ska ha byggt och förvarat sina bomber som krävde över 30 människors liv. På adressen hittades bland annat fler bomber, litervis med aceton, sprängämnen och spikar.

Med hjälp av DNA-spår i lägenheten kunde man också fastställa att Brysselbombaren Najim Laachraoui varit den som gjort bomberna som användes i Paris i november.

”Hade aldrig kunnat ana”

När SVT Nyheter besöker kvarteret där terroristernas lägenheten ligger får vi en ganska enhetlig bild. Få vill uppge sina namn eller bli fotade här, men de berättar samma historia: Det är ett fridfullt område, som tidigare har haft lite trubbel med droghandel, men som de senaste åren har städat upp sig. Alla vi pratar med uttrycker chock och förvåning över att deras kvarter huserat en terroristcell bestående av internationellt efterlysta extremister.

Ett äldre par tar sig tid att prata en stund med mig. De har bott i Schaerbeek i 25 år.

– Det är så himla lugnt här i området. Det är galet det som har hänt. Man hade aldrig kunnat ana det, säger kvinnan, som inte vill uppge sitt namn.

– De höll på med så mycket kemikalier och grejer, det hade kunnat spränga oss alla i luften. Bra jobbat av polisen som hittade dem och kom hit och tog hand om det.

”Bor många barnfamiljer här”

Thami bor också i kvarteret, mittemot Khalid El Bakraouis lägenhet, där terroristerna hade sin bas.

Han berättar hur det redan på tisdagens förmiddag spärrades av runt kvarteret. Vid 18-tiden var de tvugna att evakuera området.

Kvarteret beskriver även Thami som vanligtvis lugnt.

– Det är inte så mycket stök, det bor många barnfamiljer här, säger han.

Vi tvingades evakuera”

Två kvinnor kommer promenerande. De ger samma bild av området. En av dem heter Faratou.

– Min mormor bor runt hörnet. Jag var där i går med henne. Vi tvingades evakuera ut på gatan.

– Vi fick inte komma in förrän vid femtiden på morgonen. Det var rätt kallt, och mormor blev dålig och fick åka ambulans till sjukhuset, säger Faratou, som samtidigt försäkrar att hennes mormor redan mår bättre.

Livet går vidare”

Younes heter mannen som driver en liten mataffär i samma korsning som terroristens lägenhet. Han beskriver området som stillsamt, med undantag för gårdagen. Han tar det som har hänt med någorlunda ro.

– Livet går vidare, jag vet inte vad jag ska säga om framtiden. Det blir nog ingen skillnad, säger han.

I butiken pågår handeln som vanligt. Vi blev avbrutna några gånger under intervjun av kunder som skulle betala sina middagsinköp eller ställa någon fråga till Yousef.

– Har ni inte den här hårsprayen i stor flaska längre? frågar en kvinna, och det är tydligt att här, med undantag för de journalister som cirkulerar kring platsen, är vardagen redan åter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet