Martin Schulz blir den som utmanar Angela Merkel. Foto: Max Rossi/TT

Schulz utmanar Merkel

Uppdaterad
Publicerad

Det blir europapolitikern Martin Schulz som kommer att utmana Angela Merkel (CDU) som de tyska socialdemokraternas kandidat till kanslersposten vid valet i höst. Detta sedan förhandsfavoriten Sigmar Gabriel i dag gått ut och gett sitt stöd åt Schulz.

Många hade tippat att den nuvarande partiledaren, Sigmar Gabriel, skulle ställa upp som kanslerskandidat för det tyska socialdemokratiska partiet, SPD. Gabriel säger i dag att han i stället föreslår Schulz, och allt tyder på att det blir han som utmanar Angela Merkel vid valet till förbundsdagen den 24 september i år.

Schulz och Merkel kommer bland annat att tävla om vem som står som starkast motkraft när högerpopulistiska och EU-kritiska krafter växer sig starkare i Tyskland.

– Jag är övertygad om att ett fungerande EU är den grundläggande förutsättningen för fred och välstånd. Med mig blir det ingen jakt på minoriteter, säger Schulz till tidningen Die Zeit.

Partiet har enats om att den avgående partiledaren Sigmar Gabriel tar över utrikesministerposten från Frank-Walter Steinmeier, uppger Gabriel enligt Reuters.

Går dåligt i opinionen

Spekulationerna har varit många de senaste dagarna. Det har funnits kritik mot Gabriel inom partiet och hans opinionssiffror har varit låga. Även partiets siffror har varit låga och ligger nu på 21 procent, mot CDU:s 36 procent.

Martin Schulz har varit talman i Europaparlamentet mellan 2012 och 2017, och hoppade av EU-parlamentet i höstas för att bli ledamot av den tyska förbundsdagen.

Det fick igång diskussionen om han eventuellt därmed skulle överta partiledarposten i SPD. Många trodde att han i stället skulle efterträda Frank-Walter Steinmeier som utrikesminister. Steinmeier ska inom kort utses till president.

– Schulz har större chans att bli vald till kansler än jag, säger Gabriel till tidningen Stern, och fortsätter:

– Jag skulle misslyckas och det skulle även socialdemokratiska partiet, säger han i en kommentar.

Skapade nazist-bråk med Berlusconi

Martin Schulz har en lång historia i det socialdemokratiska partiet och är en erfaren EU-politiker som varit ledamot i Europaparlamentet sen 1994. 2009 blev han gruppledare för den socialdemokratiska gruppen tills han blev utsedd till talman 2012.

Han hamnade i rubrikerna när dåvarande premiärministern i Italien, Silvio Berlusconi, ansåg att Schulz skulle passa som nazist i en filmroll. Det ledde till frostiga relationer mellan Tyskland och Italien under en tid.

Schulz har även uttalat sig om Donald Trump. Till tidningen Der Spiegel i september 2016 säger han att Trump ”var ett problem för hela världen” och kallade honom ”oansvarig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.