Schulzeffekt uteblev i tyskt delstatsval

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel vinner med bred marginal delstatsvalet i Saarland, enligt tidiga prognoser. Valet ser ut att bli en besvikelse för socialdemokratiska SPD som hoppats på en rejäl skjuts av sin nye partiledare Martin Schulz.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar med hänvisning till det tyska etermedieföretaget ZDF, att CDU ser ut att få drygt 40 procent av väljarstödet, medan den främsta utmanaren socialdemokratiska SPD får knappt 30 procent. I förra valet, 2012, fick Merkels CDU 35,2 procent i delstaten.

Valet i Tysklands näst minsta delstat, en före detta kolgruvsregion som gränsar till Frankrike och har runt en miljon invånare, har ansetts kunna ge en fingervisning om den politiska temperaturen i Tyskland sex månader innan parlamentsvalet.

Står sig siffrorna är det ett bakslag för SPD:s förhoppningar om en så kallad Schulzeffekt, det vill säga ett rejält uppsving för partiet sedan den folklige och populäre Martin Schulz tog över ledningen av partiet i januari.

I en kommentar till det preliminära valresultatet i Saarland sade Martin Schulz att ”CDU uppenbarligen vann” men poängterade att SPD:s mål är att rubba den federala regeringen och att kampanjen fram till parlamentsvalet är ”ett maraton, inte en kortdistanslöpning”.

SPD-toppen i Saarland Anke Rehlinger höll inför valet dörren öppen för en röd-röd koalition mellan SPD och Die Linke – ett parti som är kontroversiellt inte minst i västra Tyskland på grund av sina rötter i det statsbärande östtyska partiet SED. Valresultatet tyder dock på att många väljare avskräckts av det scenariot, som förbundskansler Angela Merkel också vid ett kampanjmöte varnade för skulle skada ekonomin.

Fakta: Så går valet till

  • Saarlands delstatsparlament – lantdagen – har 51 ledamöter, vilket gör det till den minsta lagstiftande församlingen i ett tyskt förbundsland. Omkring 800 000 av Saarlands knappt en miljon invånare är röstberättigade. Lantdagen väljs för fem år.
  • Sammanlagt 16 partier ställer upp. Alla väljare har en röst var, som läggs på ett parti. Valsystemet skiljer sig därmed från det på förbundsnivå, där mandaten – enkelt uttryckt – fördelas till hälften genom proportionella listval, till hälften genom majoritetsval i enmansvalkretsar.
  • Vallokalerna stängde klockan 18. I samband med det offentliggörs en vallokalsundersökning, och kort därefter följer de första prognoserna. Ett preliminärt resultat väntas omkring 22.
  • Det slutgiltiga valresultatet tillkännages av myndigheterna den 5 april.

Källa: TT, Saarländischer Rundfunk, Bundeszentrale für politische Bildung

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.