Foto: TT

Schweiz röstar om medborgarlön

Publicerad

Schweiz blir i dag det första landet i världen att rösta om en grundinkomst för sina medborgare, men anhängare av förslaget bör inte räkna med att fira i kväll. Idén stöds av endast en fjärdedel av landets medborgare och inget av partierna i parlamentet har uttalat sig för förslaget.

Det blir en uppförsbacke för de schweiziska anhängarna av medborgarlöner när förslaget i dag tas upp till omröstning för första gången i världen. Endast en av fyra tycker en basinkomst för alla medborgare är en bra idé, men schweizarna får ändå ta sig till vallokalen och säga sitt sedan ett folkinitiativ samlat in 126.000 namnteckningar till stöd för idén.

Medborgarlönen skulle ligga på omkring 2.500 schweiziska francs, nästan 21.000 svenska kronor, med ett tillägg på 625 schweiziska francs, drygt 5.000 kronor, för varje barn. Det är något högre än vad som anses vara existensminimum i landet. Även utländska medborgare som har bott i Schweiz i minst fem år skulle få en grundlön.

”En marxistisk dröm”

Sammanlagt skulle notan landa på över 200 miljarder kronor om året. Kritikerna, som kallar förslaget för ”en marxistisk dröm”, säger att medborgarlöner skulle vara förödande för den schweiziska ekonomin och göra landets invånare passiva och beroende av staten.

– Betalar du folk att göra ingenting, kommer de att göra ingenting, säger ekonomiprofessorn Charles Wyplosz till nyhetsbyrån AFP.

Men anhängare till förslaget menar att fördelarna väger över och att det bara är en tidsfråga innan baslöner är en självklarhet även internationellt. Enligt dem skulle lönen innebära en uppvärdering av allt obetalt arbete som görs i hemmet, täcka människors basbehov och ge schweizare en möjlighet att leva friare. Baslönerna skulle finansieras genom en ökning av momsen eller en avgift på elektroniska transaktioner,

Testas i Nederländerna

Chansen att förslaget går igenom är liten, det väntas få 20 till 30 procent av rösterna. Parlamentspartierna har inte uttryckt stöd och flera har uppmanat medborgarna att rösta mot, men Ralph Kundig, en av initiativtagarna, säger att det egentligen inte spelar någon roll, utan att det är en vinst att bara få igång en debatt om ämnet.

Även i Finland finns förslaget att införa en grundinkomst för de allra mest ekonomiskt utsatta och nederländska Utrecht kommer att införa medborgarlöner på prov under 2017.

Vallokalerna i Schweiz stänger klockan 18 i dag söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.