Foto: TT

Schweizare folkomröstar om basinkomst

Uppdaterad
Publicerad

Den femte juni har Schweiz en folkomröstning om ett förslag om ovillkorlig basinkomst. Om det genomförs i landet delar staten ut 20.000 kronor till medborgare varje månad.

Förslaget har lagts fram av ett folkinitiativ. Gruppen är en skara av konstnärer, intellektuella och publicister. Tanken är att basinkomsten ska  ersätta alla andra bidrag och vara lika för alla.

Det här är första gången någonsin som ett land folkomröstar om ovillkorlig basinkomst, eller medborgarlön som det också kallas.

Majoritet emot

Regeringen är inte förtjust i förslaget och inrikesminister Alain Berset menar att landets ekonomi skulle försvagas. Dessutom tror han att basinkomst skulle riskera den sociala sammanhållningen i landet.

Men det ser ut som att regeringen får som den vill. 60 procent av schweizarna är emot förslaget, enligt de senaste opinionsmätningarna.

Världens rikaste land

Schweiz är ett av världens rikaste länder och 20.000 kronor räcker inte lika långt där som i exempelvis Sverige. Trots detta beräknas 14 procent av invånarna befinna sig i fattigdom, enligt Dagens Nyheter.

Basinkomst har varit på agendan i flera andra länder i världen den senaste tiden.I Nederländerna ska man genomföra ett experiment med basinkomst i flera städer. I Ontario i Kanada ska man också göra ett liknande test. Om det faller väl ska det införas permanent. Även Finland utreder medborgarlön och ska prova modellen i nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.