Nigel Richards har kallats för Scrabble-världens motsvarighet till Tiger Woods. Foto: TT

Vann Scrabble-mästerskap – utan att kunna språket

Uppdaterad
Publicerad

Att kunna språket är långt ifrån det viktigaste i ordspelet Scrabble, den amerikanska föregångaren till svenska Alfapet. Nyzeeländaren som vann de franskspråkiga mästerskapen i ordspelet kan ingen franska alls.

48-åringen Nigel Richards började spela Scrabble när han var 28 – efter att hans mamma tröttnat på hans fotografiska minne när de spelade kort.

”Fastnar som ett fotografi”

– Jag har förstått det som att Nigel kan titta på en sida och komma ihåg allting, det fastnar som ett fotografi, säger John Baird från Scrabbleklubben där Richards började tävla för 20 år sedan.

Richards har redan tre engelskspråkiga världsmästerskapstitlar, fem nordamerikanska titlar och har vunnit den prestigefulla King's Cup i Thailand elva gånger.

– Han är redan erkänd som världens bästa Scrabble-spelare och det här (den franska vinsten) bekräftar definitivt den positionen, säger Baird.

Ordspelets Tiger Woods

Richards, som bland annat kallats Scrabbles Tiger Woods efter golfstjärnan, anses ha en extraordinär känsla för att planera sina drag och behöver inte flytta runt bokstäver för att forma ett ord.

Sin nya titel ska han ha vunnit efter att ha memorerat i stort sett hela den franska Scrabble-ordboken. Men för att kunna tacka publiken behövde han hjälp av en tolk.

FAKTA: Scrabble

Scrabble är ett korsordsliknande brädspel som går ut på att bygga ord med hjälp av bokstavsbrickor.

Spelet uppfanns av arkitekten Alfred M Butts. Hur många bokstavsbrickor det skulle finnas av varje sort lär han ha räknat ut genom att granska en förstasida på New York Times.

Scrabble började säljas i USA 1949 och kom till Sverige 1954. Det fick då namnet Alfapet.

Idag finns både Scrabble och Alfapet i Sverige, med vissa skillnader i regler och utformning.

Källa: Svenska Scrabbleförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.