Se dusten mellan Trump och CNN-reporter

Uppdaterad
Publicerad

Under tillträdande presidenten Trumps första presskonferens sen i somras gav han ett flertal gliringar mot CNN och Buzzfeed. När Jim Acosta från CNN ville ställa en fråga fick han kalla handen.

– Du är fejkade nyheter, sa Donald Trump till reportern.

Under tisdagen publicerade amerikanska nyhetskanalen CNN en artikel om att en hemlighetsstämplad rapport hävdade att Ryssland hade komprometterande uppgifter om Donald Trump. Uppgifter som inte är bekräftade, men är under utredning av FBI, skriver CNN.

Till en början använde Trump Twitter för att neka till nyheten och kallade det hela för en politisk häxjakt. Även Ryssland förnekade att de skulle ha någon information som kan vara skadlig för Trump.

Anklagade medier

När presskonferensen drog igång på onsdagen riktades häftig kritik mot CNN som publicerat artikeln, men även Buzzfeed som publicerat den mer än 30 sidor långa rapporten i sin helhet. Nyhetsorganisationerna anklagades av både Trump och tillträdande vice-presidenten Mike Pence för att sprida falska nyheter.

En bit in i presskonferensen fick reportrarna ställa frågor. Men för CNN:s Jim Acosta blev det inga, utan den tillträdande presidenten valde att ignorera honom.

– Du anklagar oss, då borde vi få ställa en fråga, sa Jim Acosta och försökte få ordet.

Nobbade CNN

Donald Trump gav ordet vidare till en annan reporter, men Acosta fortsatte att försöka ställa en fråga.

– Var inte otrevlig, sa Donald Trump och reportern fortsatte.

– Du är fejkade nyheter, avslutade tillträdande presidenten varpå Jim Acosta svarade att det var en väldigt opassande sak att säga.

CNN svarar på Trumps kritik

CNN försvarar senare sin publicering av uppgifter om att Ryssland kan förfoga över skadlig information om Donald Trump. Detta sedan Trump anklagat nyhetskanalen för att sprida fejkade nyheter.

CNN ber samtidigt Trumps organisation att redogöra vad som är felaktigt i rapporteringen.

Medan CNN skrev om rapporten i allmänna ordalag valde Buzzfeed att publicera den i sin helhet, med detaljer som skulle kunna skada Trump.

CNN distanserar sig i ett uttalande på sin sajt från Buzzfeeds publicering.

Buzzfeed försvarar sig

”CNN:s val att publicera en grundligt kontrollerad rapport om vår regerings handlande är något helt annat än Buzzfeeds beslut att publicera obekräftade promemorior. Det vet Trumps team om”, skriver CNN.

Nyhetskanalen menar att Trump utnyttjar Buzzfeeds övertramp för att avleda uppmärksamheten från CNN:s rapportering.

Buzzfeed, som också kritiserats av en rad andra nyhetsorganisationer, har försvarat sig med att den obekräftade rapporten har cirkulerat bland politiker, underrättelseorganisationer och politiker i flera veckor. När CNN väl valde att skriva om dess existens, valde Buzzfeed att publicera den i sin helhet, för att låta amerikanska folket bilda sig en egen uppfattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.