Se flygbilderna – här släpper USA bomben över Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

USA släpper bilder på hur det såg när ”alla bombers moder” släpps över ett bergsområde i Afghanistan. Samtidigt vittnar människor om skräcken när bomben föll i närheten av deras hem.

– Det kändes som att himlen föll ner över oss.

Flygbilderna, som nu släppts från amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, visar hur det ser ut när bomben släpps över ett bergsområde i Achin-distriktet i nordöstra Afghanistan.

Vapnet är den största bomb som inte är ett kärnvapen som USA någonsin har använt i strid. Målet för attacken var ett tunnelsystem som terrorgruppen IS skapat.

USA-val 2016

LÄS MER: USA har släppt en bomb över Afghanistan

”Kändes som att himlen föll ner”

Inga civila ska ha dödats i attacken. Men människor som bor i området berättar för The Guardians reporter om stunden då jättebomben föll. Mohammad Shahzadahs hem ligger omkring 2,4 kilometer från platsen.

Han berättar att hans hörsel slutade fungera, att dörrarna och fönstren blåstes ut av kraften från bomben.

– Marken kändes som en båt i en storm. Jag trodde att mitt hus bombades. Förra året attackerade en drönare ett hus bredvid mitt hem, men den här gången kändes det som att himlen föll ner över oss. Barnen och kvinnorna var väldigt rädda, säger Mohammad Shahzadah.

Ifrågasätter attacken

Minst 36 IS-krigare dödades, enligt afghanska myndigheter. Flera grottor och gömda ammunitionslager ska ha förstörts i bombningen, uppger amerikanska försvarsdepartementet.

ANALYS: USA är tillbaka som världspolis

TV-KLIPP: Se när USA testspränger bomben

Regionens borgmästare ifrågasätter dock hur nödvändig bombningen var i ett område där IS med sina omkring 600-800 krigare enbart utgör ett begränsat hot.

– Det finns ingen tvekan om att IS är brutala och har utfört övergrepp mot vårt folk. Men jag förstår inte varför de släppte bomben. Det terroriserar vårt folk. Mina släktingar trodde att domedagen var här, säger Achin-distriktets borgmästare Naweed Shinwari till Guardian.

Bomben, som bär smeknamnet ”alla bombers moder”, väger närmare tio ton och styrs med gps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet