Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic går mot seger i söndagens val. Foto: TT/SVT

Segertippad Vucic vann i Serbien

Uppdaterad
Publicerad

Den serbiske premiärministern Aleksandar Vucics hårda sparpaket skrämde inte bort väljarna – omkring 50 procent av serberna la sin röst på honom i gårdagens val. Nu väntar arbetet med att få ihop en ny regering och en plan för hur man ska hantera de proryska EU-skeptikerna som kommit in i parlamentet.

– Det är en smått historisk seger, sa Aleksandar Vucic, ledaren för Serbiens nationalkonservativa högerpartiet SNS i går kväll, när han för andra gången på två år blev vald till landets premiärminister.

Då visade de preliminära resultaten att partiet på vissa håll i landet hade fått ett 60-procentigt stöd, vilket, enligt premiärministern, aldrig tidigare hänt.

Väntad vinst

Stämningen på partiets högkvarter, som är inrymt uppför en mörk trappuppgång i ett gammalt, nedgånget köpcentrum var nervös.

Men inte för att man undrade om man skulle vinna utan med hur mycket. Överallt stod folk, fipplade med telefoner och misstrodde siffrorna som visade på ett stöd från omkring 50 procent av väljarna – en del tyckte det lät för bra, andra för dåligt. Det stora frågetecknet som alla var angelägna om att reda ut var utgången i den autnoma provinsen Vojvodina.

När 77 procent av rösterna hade blivit räknade sent på söndagskvällen gick premiärministern upp på podiet och utropade seger.

– Trots att jag blivit utsatt för den grövsta smutskastningen av andra partier har jag fått väljarnas förtroende, sa han och passade på att läxa upp en journalist vars redaktion, enligt honom, hade spridit lögner om premiärministerns familj.

“Visar att vi vill in i EU”

Tidigt på måndag morgon, när strax över 90 procent av rösterna var räknade hade Vucic fått 49,2 procent av stödet. Utrikesminister Ivica Dacics Socialistiska parti var på andra plats med 11,3 och Vojislav Seseljs högernationalistiska SRS på tredje plats med 7,9 procent.

Vucic, vars parti är starkt för EU, sa att SNS seger visade på att serberna vill in i unionen.

– Men vi ska också fortsätta vårt goda samarbete med Ryssland och Kina, sa han.

Oppositionen antyder valfusk

Ledare för oppositionspartier har antytt att valfusk förekommit och ifrågasatt varför resultaten från vallokalsundersökningarna publicerades en timme efter utsatt tid.

– I Serbien finns ingen frihet, eller demokrati. Vi kan inte komma över den här stölden, sa ledaren för Demokratiska partiet Sanda Raskovic-Ivic.

Flera av oppositionspartierna meddelade att man kommer att kontrollera valmaterialet och vallistor för att se att det inte förekommit någon fusk, men enligt internationella observatörer finns det ingen anledning att tro att valet inte gick rätt till.

Gratulationer från EU

Premiärministern fick gratulationer från bland annat Johannes Hahn, EU:s kommissionär med ansvar för utvidgning av unionen.

”En stark regering kan genomföra reformer som krävs för att landet, dess ekonomi och medborgare ska få en bra framtid. Jag ser fram emot att jobba med en ny regering mot ett EU-inträde”, skrev Hahn på twitter.

Men vägen mot EU kan bli något krokigare än väntat sedan den tidigare krigsbrottsmisstänkte Vojislav Seselj gjort en oväntad comeback i den serbiska politiken efter att han frikändes av krigstribunalen i Haag.

Han kommer nu troligen tillbringa åren fram till 2020, när Serbien väntas gå med i EU, med att sätta krokben för premiärministerns EU-planer. Seseljs parti är till skillnad från de flesta andra i det serbiska parlamentet för ett närmande Ryssland hellre än EU.

”Har inte tid att fira”

Seselj har sagt att han gärna ingår i en koalition, så länge den prioriterar Ryssland framför EU, men Vucic, som en gång i tiden var medlem i Seseljs parti, har inte svarat på inbjudan och lär heller inte vilja beblanda sig för mycket med sin tidigare partikamrat som av många serber uppfattas som bufflig och primitiv.

Premiärministern vars popularitet till stor del beror på en utarbetad image som en bestämd och handlingskraftig politiker som inte räds att jobba var i går kväll angelägen med att sätta igång arbetet.

– Vi har inte tid att fira, vi måste jobba, sa han innan han lämnade podiet till rungande applåder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.