Enligt uppskattningar skulle ”skinny bill”, om det implementerades, lämna 16 miljoner amerikaner utan sjukförsäkring. Foto: TT

Senaten röstade nej – Obamacare blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en maratondebatt i senaten blev svaret till slut ”nej”. Donald Trumps förslag på en reform av den amerikanska sjukförsäkringen kommer inte att ersätta Obamacare. Resultatet är ett stort nederlag för Republikanerna.

Reformförslaget, som har kallats ”skinny repeal”, alltså ungefär ”det smala förslaget om avskaffande”, var en kraftigt nedbantad version av det förslag som röstades ned i senaten redan i tisdags.

16 miljoner skulle bli utan försäkring

Reformen skulle bland annat innebära att kravet på att alla amerikaner ska ha en sjukförsäkring skrotas. Obamacare kräver också att arbetsgivare med fler än 50 anställda ska erbjuda dem sjukförsäkring; och även detta skulle tas bort enligt Trumps förslag.

Kriget om sjukförsäkringen

Enligt uppskattningar skulle ”skinny repeal”, om det implementerades, lämna 16 miljoner amerikaner oförsäkrade år 2026. Försäkringspremierna skulle också bli runt 20 % dyrare.

LÄS MER: Förslag om Trumps nya sjukvårdsförsäkring nedröstad

Förlorade med minimal marginal

Och torsdagkvällens omröstning blev en riktig rysare. Extra uppmärksamhet ägnades republikanen John McCain, som tidigare öppet har trotsat partilinjen i frågan. Strax innan omröstningen uppvaktades han av vice president Mike Pence i ett förmodat sista försök att få honom att ändra sig.

Men McCain röstade nej, och det gjorde även två av hans partikolleger, senatorerna Lisa Murkowski och Susan Collins. Det blev döden för ”skinny repeal”. Totalt blev resultatet 51 nej, mot 49 ja.

– Jag gjorde det för att det kändes rätt, kommenterade John McCain när han lämnade senaten, enligt The Guardian.

LÄS MER: Cancersjuka McCain kan avgöra Obamacares öde

”Det kommer att bli så lätt”

President Donald Trump tog, sin vana trogen, genast till Twitter för en ursinnig kommentar:

”3 republikaner och 48 demokrater har svikit det amerikanska folket. Jag har hela tiden sagt, låt Obamacare implodera, och förhandla sedan. Och se nu!”

Foto: Skärmdump/Twitter

Presidentens ilska är väntad. Löftet om att riva upp och ersätta det sjukförsäkringssystem som den tidigare presidenten Barack Obama med stor möda drev igenom 2010, spelade en nyckelroll i Donald Trumps valkampanj.

Nattens resultat markerar ett tungt nederlag för presidenten, som tidigare har uttryckt sig minst sagt optimistiskt i frågan.

– Ni kommer att få en fantastisk sjukförsäkring, det kommer att bli så lätt, sa han under ett valmöte i Florida i oktober förra året.

Gett upphov till demonstrationer

Donald Trumps reformförslag har skapat starka reaktioner bland det amerikanska folket. Under en diskussion i senaten i tisdags blev debatten avbruten av demonstranter på publikbalkongen.

– Döda inte oss, döda förslaget, ska de ha skanderat.

Flera senatorer har också fått starka påtryckningar från väljare i sina distrikt. Senatorn Jeff Flake fick för några veckor sedan besök av en grupp aktivister i rullstol som vägrade lämna hans kontor i Arizona under 10 timmar, i ett försök att få honom att rösta emot förslaget.

LÄS MER: Nytt bakslag för Trumps sjukförsäkringförslag

Fakta: Obamacare

Sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är ”The Patient Protection and Affordable Care Act”, antogs av kongressen i mars 2010 efter bitter politisk strid.

Obamacare är ett komplext system och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet.

Den har bland annat medfört att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka samt att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år. De statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) har utvidgats.

Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

TT

Källor: Columbia University, Healthcare.gov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget om sjukförsäkringen

Mer i ämnet