Foto: TT

Utredare slår fast: Separatisterna sköt ner MH17

Uppdaterad
Publicerad

Det var de proryska separatisterna som sköt ner det malaysiska passagerarplanet över östra Ukraina. Det slår de holländska utredarna fast enligt tv-kanalen CNN.

På fredag är det ett år sedan det malaysiska passagerarplanet sköts ner över rebellkontrollerat område i östra Ukraina. 298 människor omkom i katastrofen.

”Mina händer skakar fortfarande”

Några blommor och leksaker är allt som i dag påminner om det fruktansvärda.

Flight MH17

– Vi såg svart rök stiga över Hrabove. Mina händer skakar fortfarande när jag tänker på det. Det låg döda överallt i tre dagar,  säger Nadezjda Tsjib till nyhetsbyrån AP.

– Det är klart att vi vill veta vilka som är skyldiga, säger Vladimir Berezjnoj som är chef över den lokala administrationen i byn Hrabove, alldeles intill nedslagsplatsen.

Den holländska utredningen om katastrofen ska presenteras i höst men en källa som sett ett utkast säger nu till tv-kanalen CNN att bevisen pekar mot att det var proryska separatister som sköt ner planet med en luftvärnsmissil som de fått från Ryssland.

Ryssland har sedan tidigare förnekat all inblandning. Men uppgifterna som nu läckt ut från den holländska haveriutredningen har tidigare förts fram från flera håll. Inte minst från USA och den ukrainska regeringen.

Separatisterna skröt

Samma sak har också förts fram av ett amerikanskt nätverk av medborgarjournalister vid namn Bellingcat. Genom att studera bilder och filmer från bland annat sociala medier har Bellingcat kunnat visa hur ett ryskt luftvärnssystem av typen Buk transporterats genom Ryssland. Luftvärnssystemet var en del av en rysk militärkonvoj på väg till en övning. Men delar av konvojen avvek plötsligt i riktning mot den ukrainska gränsen. Senare sågs en Buk föras tillbaka över gränsen till Ryssland, men då saknades en raket.

Den oberoende, ryska tidningen Novaja gazeta har också genomfört en egen utredning om katastrofen. Genom att intervjua separatister mot löfte om anonymitet har de kunnat visa hur separatisterna – i skydd av mörkret och det rådande utegångsförbudet – fört en rysk luftvärnsmissil över gränsen mot Ryssland till byn Snizhne i östra Ukraina. I Snizhne ska sedan ha getts order om att invänta – och skjuta ner – ett ukrainskt militärtransportplan.

Ledarna för separatisterna förnekar inblandning i nerskjutningen av MH17, men innan det var känt att det handlade om ett civilt passagerarflygplan skröt separatisterna på sociala medier om att ha skjutit ner ett ukrainskt militärtransportplan.

”Vi har varnat för att flyga i vårt luftrum”, hette det i en post på det ryska sociala nätverket Vkontakte, i en grupp som kopplas till den dåvarande separatistledaren Igor Girkin (mer känd under pseudonymen Strelkov). Uppdateringen raderades kort efter att vidden av katastrofen blivit känd.

Malaysian airlines får kritik

Efter tragedin har separatisterna hävdat att de inte hade tillgång till någon luftvärnsmissil av den aktuellt typen. Men en separatistledare gav redan den 23 juli 2014 en annan bild.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters lade Alexander Chodkovskij, ledare för bataljonen Vostok, visserligen skulden för katastrofen på Ukraina, som enligt honom provocerat separatisterna genom att inleda ett flyganfall. Men Chodokovskij bekräftade också att separatisterna hade tillgång till ett luftvärnssystem av den typen som användes. Han sade också att det troligen skickades tillbaka för att undanröja bevis. Chodokovskij tog senare tillbaka sina uttalanden.

Ryssland emot FN-domstol

Den holländska haveriutredningen kritiserar, enligt CNN, också flygbolaget Malaysian Airlines. Flygbolaget läste andra länders varningar till piloterna men fortsatte att flyga över krigszonen i östra Ukraina. Det alltså trots att andra flygbolag ändrade sina rutter.

Som SVT tidigare berättat planerar Malaysia tillsammans med de andra länder som ingår i haveriutredningen att lägga fram en resolution i FN:s säkerhetsråd om att inrätta en FN-domstol för att ställa de ansvariga för flygplanskatastrofen till svars. Men Ryssland, som har veto i säkerhetsrådet, har kallat de kraven för kontraproduktiva.

Från ryskt håll hävdas att MH17 sköts ner av antingen en ukrainsk luftvärnsmissil eller ett ukrainskt stridsflygplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet