Stenar och flaskor haglade över Alexandar Vucic när han anlänt till ceremonin i Srebrenica. Foto: TT

Serbisk premiärminister tvingades fly från ceremoni

Uppdaterad
Publicerad

Serbiens premiärminister fick sina glasögon krossade och tvingades fly efter att ha utsatts för stenkastning under en minnesceremoni i Srebrenica i Bosnien i dag på förmiddagen. Ceremonin hölls till minne av de 8.000 män och pojkar som dödades i staden av bosnienserbiska styrkor 1995.

Enligt Suzana Vasiljevic, medarbetare till den serbiske premiärministern, krossades Vucics glasögon då han träffades i ansiktet av en sten som kastats av den uppretade folkhopen som samlats till ceremonin, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt Vasiljevic, som befann sig bakom Vucic, ”bröt sig folkmassan in genom avspärrningarna och vände sig emot oss”.

Den serbiske premiärministern möttes av burop när han anlände till platsen, där upp till 50.000 tusen människor samlats, i förmiddags. Efter att folksamlingen därefter kastat skor, stenar och flaskor och mot honom, tvingades han tillsammans med sina livvakter att söka skydd i en bil, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Mordförsök”

Dagens händelse kritiseras hårt i ett uttalande av den serbiske inrikesministern Nebojsa Stefanovic på den serbiska tv-kanalen Pink, som benämner händelsen som ”ett mordförsök”.

– Det här är en skamlig attack och jag kan säga att det kommer att betraktas som ett mordförsök.

Även den serbiska utrikesministern Ivica Dacic, kritiserade händelsen i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AP.

– Genom att hedra offren betedde sig den serbiske premiärministern som en statsman. Det här är ytterligare en negativ konsekvens av den politisering av den här händelsen som skett – något som istället för att ha lett till försoning har skapat nytt hat och mer splittring.

”Skäms han inte?”

Men den serbiske premiärministerns närvaro uppskattades inte av många av de tusentals sörjande som samlats för att hylla offren i massakern.

Tidigare på dagen gav Hamida Dzanovic, en av tusentals sörjande kvinnor på platsen, uttryck för vad hon ansåg om Vucics närvaro.

– Titta på honom och titta på de tusentals gravstenarna. Skäms han inte när han inte säger att det här är folkmord?

Hårdför nationalist

Aleksandar Vucic var under kriget en hårdför nationalist och hyllade länge Ratko Mladic, som ledde attacken mot Srebrenica och nu står åtalad i krigsförbrytartribunalen i Haag, enligt Reuters.

Den serbiske premiärministern har därefter satsat på en mer västvänlig framtoning och arbetar nu för ett serbiskt medlemskap i EU.

Händelserna i Srebrenica 1995 har genom åren blivit en bricka i ett storpolitiskt spel, där Ryssland och västmakterna befinner sig på kollisionskurs efter att ryssarna röstat emot en FN-resolution som erkänner massakern i Srebrenica som folkmord.

Tiotusentals deltagare i ceremonin

Nära 50.000 människor från hela världen rapporterades vara på plats för att hedra offren i dag.

Bland dessa finns EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Bill Clinton – som vid tiden för massakern var amerikansk president och vars administration genom Dayton-avtalet bidrog till att avsluta kriget ett par månader efter massakern i Srebrenica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.