Seriedränkare gripen i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Finsk polis har gripit en man i 50-årsåldern dömd för att ha dränkt flera personer vid sin sommarstuga i Norra Karelen. Mannen tvingade ut sina icke simkunniga offer i en båt och välte den – sedan vägrade han att hjälpa dem upp.

I tisdags dömde tingsrätten mannen från Kontiolax i östra Finland till över 14 års fängelse för bland annat två dråp, tre dråpförsök, vållande till annans död, misshandel och koppleri, skriver Vasabladet och Österbottens Tidning.

Brotten inträffade mellan 2007 och 2014.

Mannen dränkte flera personer vid sin sommarstuga i Norra Karelen. Först tvingade han ut sina offer i en båt och när de var ute på vattnet välte han farkosten så att de drunknade. Enligt rätten vägrade han avsiktligt att hjälpa offren ta sig upp ur vattnet, skriver Yle.

Avvek från hemmet

Hovrätten hade beslutat att mannen inte behövde sitta häktad fram tills domen föll. Strax efter domen gav tingsrätten order om att han skulle gripas och föras Pyhäselkä-fängelset i Joensuu, men då hade han redan avvikit från hemmet.

Polisen inledde en personjakt och på lördagsförmiddagen greps mannen i Joensuu när han färdades i en bil som kördes av en annan person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.