Seselj kandiderar till president i Serbien

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulistiska Serbiska radikala partiet (SRS) meddelar att den nationalistiske ledaren Vojislav Seselj kommer att kandidera till presidentposten i valet som hålls i Serbien nästa år.

Seselj gör det trots att han är cancersjuk och trots att det snarts hålls ett överklagande förhör vid FN-stödda krigsförbrytartribunal i Haag mot Seseljs frikännande.

Vojislav Seselj stod anklagad för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Han friades tidigare i år av FN:s krigsbrottstribunal från anklagelserna eftersom det bedömdes att det inte fanns tillräckligt konkreta samband mellan Seseljs nationalistiska tal och de brott som ägde rum i inbördeskriget i före detta Jugoslavien.

Hans popularitet har sedan dess vuxit bland  folket i Serbien. Inför det serbiska parlamentsvalet som var förra månaden, lyckades Seselj tillsammans med sitt högerpopulistiska parti, Serbiska radikala partiet (SRS), vinna mer än åtta procent av rösterna, och därmed återvända till parlamentet efter att varit frånvarande från makten i fyra år. I valet 2014 som var dessförinnan fick partiet knappt över två procent av rösterna.

Uppmanat att rösta på Trump

Under parlamentsvalet har Seselj bland annat förespråkat en allians med Ryssland, en nedläggning av Serbiens ansökan om medlemskap i EU och ett omedelbart slut på Serbiens samarbete med försvarsalliansen Nato. Bosnienserben Vojislav Seselj har även nyligen uppmanat sina ”serbiska bröder” i USA att rösta på Donald Trump i det amerikanska valet som pågår nu.

Den frikännande domen vid FN-stödda domstolen i Haag har överklagats, men ändå beslöt Serbiska radikala partiets (SRS) centralkommitté i söndags att Vojislav Seselj ska kandidera till presidentposten i valet 2017 i Serbien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.