Foto: Twitter @azcentral

Sex dagar gammal bebis yngsta hjärtpatienten i USA

Publicerad

En sex dagar gammal bebis är det hittills yngsta barnet i USA att få ett nytt hjärta. Operationen på nyfödda Oliver Hope utfördes på torsdagen på ett barnsjukhus i Phoenix i Arizona.

Lilla Oliver Hope föddes sju veckor för tidigt med ett medfött hjärtfel.

Läkarna konstaterade att han skulle behöva ett nytt hjärta för att ha en chans överleva. Han var sex dagar gammal när genomgick en hjärttransplantation på ett barnsjukhus i staden Phoenix, Arizona.

Tog tio timmar

Bara timmar efter förlossningen undersökte läkarna Oliver för att se om han var frisk nog för att klara en hjärtoperation. Efter fyra dagar satte de upp honom på en nationell väntelista för att få en hjärttransplantation. Två dagar senare var det dags för operation.

Tio timmar senare hade Oliver ett snitt från bröstet till magen, men han var vid liv.

Läkarna tvivlade på att Oliver skulle överleva operationen. De hade fel. En månad efter operationen ligger han fortfarande kvar på sjukhuset. Hans lungor är fortfarande svaga men kroppen har inte stött bort hjärtat.

”Vi är så tacksamma”

När hans föräldrar ställdes inför det fruktansvärda beskedet att de kanske skulle förlora sitt barn började de planera för att donera hans organ för att kunna hjälpa andra nyfödda.

I dag känner de enorm tacksamhet gentemot läkarna.

– De gav aldrig upp hoppet. Vi är så tacksamma, sade mamma Caylyn Otto till lokaltidningen The Arizona Republic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.