Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog. Foto: TT

Sex frågor till Sveriges FN-ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Det är feltänkt av USA att vilja satsa mer på sin egen militär om det går ut över bistånd och diplomati, det säger FN:s ambassadör Olof Skoog i en intervju med SVT Nyheter.

Sverige har varit medlem i FN:s säkerhetsråd sedan i januari. USA tar nu över det roterande ordförandeskapet under en månad.

USA vill ta upp frågor om mänskliga rättigheter i säkerhetsrådet. Hur kan man påverka Ryssland och Kina i dessa frågor?

– Mänskliga rättigheter är viktiga huvudpelare ihop med utveckling, fred och säkerhet. Ryssland och Kina anser ofta att mänskliga rättigheter tillhör länders inre angelägenheter som inte FN:s säkerhetsråd ska ägna sig åt.

Läs mer: Det här vill USA prioritera

USA:s FN-ambassadör Nikki Haleys har uttalat starkt stöd för Israel vid ett möte nyligen med en pro-israelisk lobbygrupp. Vad betyder det för möjligheterna för säkerhetsrådet att agera i Israel-Palestinafrågan?

– USA har ett behov att visa att något nytt är på gång. Det är ett stort problem att vi inte kommer närmare en lösning på Israel-Palestinafrågan. Resolutionen i december har väckt förtret hos många i Washington. Haley behöver väl visa att hon är tuff. Samtidigt märker vi en samarbetsvillig attityd när vi förhandlar här.

– Många poster inom utrikesförvaltningen i USA är inte tillsatta ännu och det är för tidigt att dra slutsatser om hur den nya administrationen ser på många av de frågor som står på FN:s dagordning.

Läs mer: Nikki Haley beredd att röja upp i FN

Vad anser du om att USA har sagt sig vilja tidsbegränsa FN:s fredsoperationer och att avsluta några av dem?

– Vi är överens om att förlänga FN-operationer som till exempel i Kongo. Ibland stämmer det att FN-operationer varit för länge på en plats. Men utvecklingsfrågorna är mycket viktiga – inte bara de militära insatserna. Vår utgångspunkt är att göra det som är rätt, inte att dra tillbaka insatser som gör nytta. Där det finns besparingar att göra kan vi skära ner.

Vad anser du om att USA vill skära ner på sitt bidrag till FN och hur kan det påverka FN:s verksamheter?

– Det är feltänkt att man ska satsa på sina egna militära resurser om det sker på bekostnad av diplomati och bistånd med tanke på hur världen ser ut idag. Det vore inte bra om USA drar ner på bidragen till fredsbevarande operationer.  Det är inte heller bra att FN är beroende av en stor bidragsgivare. Men vi tror att USA vill fortsätta att stödja  de humanitära  insatserna.

Vilka framgångar och motgångar har Sverige hittills haft i sin roll som medlem av FN:s säkerhetsråd?

– Världsläget präglas fortfarande av fruktansvärda humanitära katastrofer och drabbad civilbefolkning i länder som i Syrien, Jemen, Somalia och Sydsudan. Vi är frustrerade att övergreppen fortsätter. Men när motsättningar mellan stora länder låser konflikterna kan Sverige spela en roll och vi märker att vi möts av respekt och trovärdighet.

Vad har ni lyckats med?

– Vi har lyckats avvärja en hotande konflikt i Gambia. Den gamle presidenten röstades bort men ville inte lämna makten. Läget var mycket spänt. Men ett enigt säkerhetsråd kunde i nära samarbete med regionala afrikanska organisationer som Ecowas och FN-medlare förhindra en konflikt.

– Stora länder som Kina och Ryssland anser ofta att säkerhetsrådet inte ska lägga sig i vad som händer i enskilda länder. Men när det gäller Gambia fick vi med de stora länderna på båten.

– Vi har också drivit hårt att kvinnor måste vara med vid förhandlingsborden vid konflikter. Vi ser att uppmärksamheten kring dessa frågor har skärpts även om det tar tid innan det ger resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.