Spänningen tätnar. Men för att Donald Trump ska kunna ta hem racet behöver han få siffrorna på sin sida. Foto: TT/SVT

Sex scenarion som kan göra Trump till president

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den senaste opinonsmätningen har Hillary Clinton ett övertag. Men än står inte resultatet klart. Här är sex sätt som Donald Trump kan bli USA:s nästa president.

270. Den magiska siffran. För att kunna packa sin väska och flytta in i Vita Huset krävs en att man får minst 270 stycken så kallade elektorsröster. Dessa röster finns fördelade i USA:s 50 delstater och anledningen till att spänningen är så olidligt hög inför tisdagens val är att de flesta stater har ett system som innebär att den som får flest röster får samtliga elektorer. Att ta hem en stor delstat kan ha – just det – stor betydelse för slutresultatet.

In i det sista kampanjar Hillary Clinton och Donald Trump, och du kanske lagt märke till att de dyker upp i vissa särskilda delstater. Det har att göra med att det finns en antal så kallade ”Swing states”, eller ”battleground states” – delstater som antingen har för vana att svänga mellan demokratiska och republikanska kandidater. Det finns också ett antal stater som är extra viktiga att ta hem på grund av att en vinst där innebär många elektorer, Florida till exempel.

USA-val 2016

Se grafiken: Clinton eller Trump – så är läget just nu

Såhär ser läget ut i de amerikanska delstaterna just nu. De gråa är stater där racet är väldigt jämnt. Foto: SVT

Så nu gäller det alltså att få de osäkra staterna att svänga till sin fördel. Och för att lyckas med det har kandidaterna sina egna framträdanden, enorma reklamkampanjer i tv och sina närmaste som kampanjar till sin hjälp. Donald Trump spenderar i sista stund till exempel 25 miljoner dollar på reklam i 13 delstater man pekat ut som extra viktiga – som Colorado, Florida och Iowa. Hillary Clinton framträder tillsammans med världstjärnor som Katy Perry, Beyonce och Jay Z.

Senast i dag talade båda kandidaterna, Trump i Minnesota och Clinton i Ohio. Samtidigt har Clinton nåtts av flera glädjande besked – hon leder enligt stora opinionsmätningar, och FBI-chefen meddelade under fredagen att man efter ytterligare granskning av hennes e-postaffärer inte finner skäl att åtala henne.

Den stora frågan bland både analytiker och väljare i sociala medier är nu: Är det möjligt för Donald Trump att köra förbi Clinton i sista stund och ta plats i Vita Huset? Enligt CNN finns det sex olika möjliga scenarion.

1.Trump lyckas göra en Mitt Romney 2012 och vända de delstater som röstade på Obama i senaste valet: Florida, Ohio, Iowa, Nevada och New Hampshire. Men det räcker inte. För att få 270 elektorer måste han även plocka några i Nebraska och Maine, stater som inte går efter principen ”winner takes all”.

2.Han tar hem Wisconsin, Michigan och Pennsylvania. Detta är tre delstater där det ser mörkt ut för Trump i mätningar. Men lyckas han svänga dessa behöver han bara ta Florida och Ohio, och kan släppa Nevada eller New Hampshire.

3.Clinton förlorar väljare till Libertarianen Gary Johnson i Nevada, New Hampshire och Colorado. Tappar hon för många röster där kan Trump ha en reell chans.

4.Enligt CNN visar mätningar av antalet som förtidsröstar att färre svarta väljare (som lutar demkoratiskt) har gått till valurnorna i North Carolina, Florida och Georgia. Det skulle kunna bli fördel Trump, och även i Michigan kommer många av Demokraternas röster från afroamerikaner. Om de stannar hemma kan Trump alltså ha en chans.

5. Latinoväljare är ett annat trumfkort för den republikanske kandidaten. Om inte de latinamerikanska väljarna sluter upp bakom Hillary Clinton kan Trump ha möjlighet att plocka elektorerna i Arizona, Florida, Nevada, Colorado och New Mexico. 

6.Om han lyckas att svänga inte bara ett distrikt i Maine utan hela delstaten – och New Hampshire, skulle han överraska genom att plocka röster bland väljare i den urbana medelklassen. Och tar han även hem Philadelphia, så har han plötsligt sju elektorer fler än vad som behövs för en biljett till Vita Huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet