Foto: Bild från video av komonews.com

Flera skadade efter skolskjutning i USA

Uppdaterad
Publicerad

Två studenter vid en skola i Marysville i delstaten Washington har dött i skottlossning på skolan. En av dem ska ha öppnat eld och skadat flera innan han vände vapnet mot sig själv.

Klockan 10.45 lokal tid ska skottlossningen ha brutit ut på Marysville-Pilchuck High School,  norr om Seattle, när en av eleverna på skolan öppnade eld.

Gärningsmannen, som själv var elev på skolan, öppnade eld och sköt fem personer innan han vände vapnet mot sig själv. Skottlossningen ska ha börjat i skolans matsal.

– Jag hörde fyra skott och de var bakom mig. Jag såg en pistol riktad mot ett bord. Sedan sprang jag ut mot utgången, sade en av eleverna till lokal tv på fredagen, skriver AFP.

En student som blev vittne till händelsen beskrev situationen som kaotisk och sade att det var blod ”överallt”, skriver CNN.

Flera skadade

Fyra personer ska ha skadats och förts till sjukhus. Tillståndet för tre av dem beskrevs på fredagen som kritiskt och den fjärde har skickats till ett annat sjukhus för en akut operation.

En timme efter skottlossningen sökte polis fortfarande igenom skolan med dragna vapen. Många av skolans 1 200 elever evakuerades och andra ombads stanna i klassrummen.

– Vi är säkra på att det bara var en gärningsman och att han är död, sade Robb Lamoureaux, polischef i staden, vid en presskonferens kring lunch lokal tid.

Oklara motiv

Vilket motiv den tonåriga gärningsmannen hade är inte känt. En elev på skolan sade att han var upprörd över att en tjej avvisat honom och att hon var ett av offren.

En annan elev, som tillsammans med gärningsmannen var med i skolans amerikanska fotbollslag, sade att han verkat vara vid gott mod på träningen dagen innan.

– Han var glad, dansade omkring och lyssnade på musik. Jag vet inte vad som skedde i dag, sade Brandon Carr till Seattle Times.

Pappan: Min största rädsla

Flera elever lyckades fly och körs enligt lokala medier iväg från platsen med buss. Andra har uppmanats att stanna kvar i klassrummen. Livebilder från platsen visar hur ungdomar lämnar byggnaden med händerna i vädret.

Jery Holston har två barn på skolan. Båda har klarat sig undan skjutningen, men pappan berättar om dramatiken då sonen ringde honom i panik och ropade  ”pappa skynda dig, någon skjuter.”

– Som pappa har det här varit min största rädsla sedan mina barn började skolan, säger Jery Holston till Seattle Times.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.