Foto: TT

Sexbrottslingar får sms inför nyår

Uppdaterad
Publicerad

”Du och din telefon är fortfarande under uppsikt. Hoppas att ditt beteende är rättskaffens nu. Vi önskar dig ett gott nytt år.” Med det textmeddelandet hoppas polisen i den indiska delstaten Uttar Pradesh att män som tidigare misstänkts för sexuella trakasserier mot kvinnor ska sköta sig på nyårsafton.

Meddelandet kommer att skickas till nästan 600 000 män. Polisen Navniet Sekera arbetar med en hjälplinje som är öppen dygnet för rapporter om sexuella övergrepp, skriver al-Jazira.

Fokus på brottslingarna

– Budskapet är tänkt att vara avskräckande. Vi försöker berätta för dem att varje försök att besvära kvinnor och ställa till skada kommer att få hårda konsekvenser, säger Sekera.

Det sexuella våldet mot kvinnor är utbrett i Indien. Efter en brutal våldtäkt av en kvinna på en buss i huvudstadsområdet Delhi 2012 har en rad övergrepp mot kvinnor och barn uppmärksammats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.