Foto: TT

Sextrakasserier på flygplats utreds

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor rasar mot tafsningar och sexuella trakasserier från säkerhetsvakter på Kastrup. Senaste veckan har flygplatsen tagit emot ett femtiotal mejl från uppretade resenärer med anklagelser mot vakterna.

”Första gången hade säkerhetsvakten händerna så långt ned i trosorna att jag var tvungen att dra upp hans hand”, skrev danska journalisten Anne Lea Landsted i en debattartikel i tidningen Politiken.

Vid två tillfällen ska hon ha fått händer innanför trosorna och på brösten av manliga säkerhetsvakter.

Flera berättar

Anklagelserna tog fart och nu har flera personer berättat om liknande händelser. Tv-programledaren Michèle Bellaiche vittnar om tre tillfällen där hon upplevt att personalen gått över gränsen.

– Det värsta är att man klandrar sig själv för att man inte bara sade ifrån. Jag ville inte göra en stor sak av det, men stod senare med en märklig övergreppskänsla, säger Bellaiche till Metroxpress.

Anställd bekräftar

Anklagelserna om sextrakasserier överraskar inte den tidigare kollegan Birgitte Rem. Hon har själv jobbat i säkerhetskontrollen sedan 2008 – och fram till för ett par månader sedan.

– Det pågick hela tiden medan jag arbetade där. Det handlar om några kollegor som inte kan hålla fingrarna borta. De tävlar om vem som får ta på de läckra passagerarna, säger hon till Politiken och förklarar att hon inte vågade säga ifrån av rädsla för att förlora jobbet.

För Birgitte Rem är det ingen tvekan om när kroppsvisiteringen går över gränsen.

– Det är skillnad på en professionell handsökning och en tafsning, säger hon till Politiken.

Polisen inkopplad

Flygplatsens ledning har uppmanat passagerare att ta kontakt om de upplevt något liknande. Nu har 53 personer hört av sig via mejl.

– Vi har naturligtvis inte varit medvetna om att något sådant här har förekommit. Det är helt oacceptabelt. Folk som inte kan hålla sig till reglerna har ingenting i vår verksamhet att göra, säger Thomas Woldbye, direktör på Köpenhamns flygplats, till Danmarks Radio.

Flygplatsen har bett polisen att göra en oberoende värdering av beskyllningarna.

I fortsättningen kommer alla kvinnor att bli tillfrågade om de föredrar att en kvinna utför visiteringen. Och snart är det helt slut med manuell kroppsvisitering – den 1 september byter flygplatsen till modern teknologi.

Fakta: Köpenhamns flygplats

Flygplatsen har 1 050 anställda i säkerhetskontrollen som varje år betjänar 24 miljoner passagerare.

Den 1 september byter flygplatsen till ny teknologi och då upphör den manuella kroppsvisiteringen på flygplatsen.

Totalt arbetar 23 000 personer i över 700 företag på flygplatsen.

27 internationella flygbolag flyger till 1 160 destinationer i 181 länder.

Källa: Köpenhamns flygplats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.