Foto: TT

Shinzo Abe första japanska ledaren att besöka Pearl Harbor

Uppdaterad
Publicerad

För snart 75 år sedan föll de japanska bomberna över Pearl Harbor, och drog in USA i andra världskriget. Nu meddelar Japans premiärminister Shinzo Abe att han innan årsskiftet kommer att göra ett historiskt, första officiellt japanskt statsministerbesök vid flottbasen. ”Detta kommer att bli ett besök för att ge tröst till offrens själar,” säger Abe, – men ett officiell ursäkt för anfallet väntas utebli.

I våras blev Barack Obama den första sittande amerikanska presidenten att besöka Hiroshima, den japanska stad som USA släppte en atombomb över under andra världskriget 1945. Det var ett historiskt besök med stark symbolik kring de två ländernas numera starka relation.

Nu är det dags för ett omvänt besök. Under måndagen meddelade Japans premiärminister Shinzo Abe att han i slutet av december kommer att bli den första sittande japanska premiärministern att besöka Pearl Harbor.

75 år sedan överraskande anfall

Redan nu på onsdag är det på dagen 75 år sedan japanska bombplan den 7 december 1941 gick till överraskande angrepp mot den amerikanska flottbasen på Hawaii, i syfte att slå ut USA:s stridskraft i Stilla havet. Attacken drog in USA i andra världskriget, och ledde så småningom fram till att Japan kapitulerade efter att USA släppte atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.

– Jag kommer att besöka Pearl Harbor tillsammans med president Obama. Detta kommer att bli ett besök för att ge tröst till offrens själar, sa Abe vid en presskonferens under måndagen.

– Jag vill visa världen vår beslutsamhet i att krigets fasor aldrig ska upprepas.

”Visar på kraften av försoning”

Besöket på Hawaii, som också är Obamas födelsestat, kommer även att innefatta det sista toppmötet mellan Abe och den avgående amerikanska statschefen.

Tidigare i år, i augusti, besökte premiärministerns fru Akie Abe hamnen och la ner en blomsterkrans vid en minnesplats. Beskedet om det planerade statsministerbesöket kom ändå som något av en överraskning.

”De två ledarnas besök visar på kraften av försoning som har förvandlat två tidigare motståndare till nära allierade, förenade av sina gemensamma intressen och delade värderingar,” skriver Vita huset i ett uttalande.

Redan vid ett besök i USA:s kongress ifjol tog Abe tillfället i akt och uttryckte sitt lands ”djupa ånger” och ”uppriktiga kondoleanser” för Japans roll i världskriget.

Ingen ursäkt att vänta

Premiärministern förväntas dock inte heller i Pearl Harbor att komma med en officiell ursäkt för landets agerande i kriget. En ren ursäkt framfördes heller aldrig av Obama vid besöket i Hiroshima.

– [Abe] kommer inte gå så långt att han ber om ursäkt, men det kommer att bli en uppvisning i ånger. Han kommer att följa Obamas exempel. Obama visade vägen genom att acceptera historien, utan förnekelse eller att släta över den, säger Jeffrey Kingston, direktör för Asienstudier vid amerikanska Temple University i Japan, till AP.

”Väldigt bra beslut”

Shizo Abes beslut att besöka Pearl Harbor har väckt blandade reaktioner i hemlandet, där många konservativa anser att Japan bör sluta be om ursäkt för landets agerande under kriget. Samtidigt uttrycker en del sin uppskattning kring de historiska planerna.

”President Obama kom till Hiroshima så premiärminister Abe bör åka till Pearl Harbor. Jag tycker att Abe tog ett väldigt bra beslut,” skriver exempelvis en Twitteranvändare, citerad av the Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.