Ship to Gaza: Sex släppta

Publicerad

Sex av de 18 personer som befann sig på det bordade Ship to Gaza-fartyget ”Marianne av Göteborg” har släppts, uppger organisationen.

Svenska ambassaden i Tel Aviv har varit i kontakt med de sex svenskar som hålls kvar i Israel.

– Vi står i beredskap att bistå dem som behöver konsulär hjälp, säger Gabriel Wernstedt, presskommunikatör på utrikesdepartementet.

Det var under natten till måndagen som israelisk militär bordade den svenska fisketrålaren då den befann sig på internationellt vatten. Syftet med resan var att bryta Israels blockad och förse Gaza med mediciner, medicinsk utrustning och solcellspaneler till ett sjukhus.

Sverige har framfört en protest till Israel.

– Enligt den information som vi har fått har den israeliska marinens ingripande skett på internationellt vatten. Enligt lagen är det bara flaggstaten, i det här fallet Sverige, som får ingripa mot ett fartyg på internationella vatten. Sverige har framfört sin syn på händelsen till Israel, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Enligt ett uttalande från militären i Israel ska fartyget flera gånger ha uppmanats att byta kurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.