Finlands statsminister Juha Sipiläs (C) tal till nationen hölls i tjänstebostaden Villa Bjälbo. Foto: Finnish Government

Sipilä varnade för tuffa tider i tv–sänt tal

Uppdaterad
Publicerad

I ett tv-sänt tal till nationen nu i kväll vädjade Finlands statminister Juha Sipilä (C) folket att sluta upp bakom åtstramningarna. Han varnade också för att de kommande åren blir tuffa. – Detta är sista chansen för Finland att komma på fötterna. 

Talet hölls i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo i Helsingfors och sändes i Finska Yle klockan 21 lokal tid. En sammanbiten Juha Sipilä beskrev Finlands ekonomi som i närmast fritt fall och att han beskrev de föreslagna åtstramningarna som nödvändiga för att landet inte ska hamna på obestånd.

– Statsskulden ökar med en miljon euro i timmen. Så här kan det inte fortsätta. Pengarna är snart slut.

Finlands ekonomi har inte hämtat sig sedan Finanskrisen 2008 och de senaste åren har ekonomin präglats av låg tillväxt och sjunkande privat konsumtion. Den ekonomiska krisen har också lett till sänkt kreditbyg vilket innebär att det blir dyrare för landet att låna pengar.

I budgetpropositionen väntas underskottet bli fem miljarder euro 2016 och man räknar med en ökad statsskuld de kommande åren. Den viktiga handelsparten Rysslands sanktioner mot EU efter krisen i Ukraina har också drabbat Finland hårt.

Har utlyst storstrejk

Regeringen har föreslagit åtstramningar som minskar arbetsgivarnas kostnader genom bland annat sänkt övertidsersättning, färre semesterdagar och sänkt sjuklöneersättning.

Dessutom vill regeringen införa en karensdag. Fackförbundet har svarat med att utlysa en storstrejk på fredag. Sipilä kritiserade också facken och arbetsgivarna för bristande samarbetsvilja.

Enligt Sipilä skadas av landet av att fackförbund och arbetsgivare står långt ifrån varandra och i sitt tal efterlyste han mer anda av samförstånd. I sitt tal drog han också historiska paralleller och liknade läget i Finland med det efter Andra Världskriget.

– Efter kriget industrialiserades landet och vi tog oss ur fattigdomen genom flit och ihärdighet och arbetade för samma mål. Bakom detta låg inte minst en vilja att gå vidare. Finland vågade fatta djärva beslut. Så måste vi agera idag och under de kommande åren.

Manade till Sisu

Han försvarade också de hårda åtstramningarna och reformerna och menade att dem tillsammans med satsningar på innovationer kommer att göra Finland till ett mer attraktivt land att investera i.

Det tillhör ovanligheterna i Finland att en statsminister håller tv–sända tal till nationen. Senast det skedde var 1983 då den dåvarande statsministern Esko Aho talade under den djupa lågkonjunkturen.

Det drygt 20 minuter långa talet avslutades med en beskrivning av finsk mentalitet och en maning till omtanke. Sipilä sade att finnar hellre agerar än talar och att landets handlingskraft är dess styrka.

– Nu plockar vi fram sisun och visar att vi bryr oss om varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.