Kön sträcker sig lång i den lilla byn Khani khola när hjälpsändningarna äntligen börjar nå fram till dom hårt utsatta byarna på landsbygden. Foto: Niclas Berglund

”Situationen en mardröm för hjälporganisationerna”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen börjar bli allt mer desperat. Människor i avlägsna byar i Nepal behöver vandra flera timmar för att få hjälp med det allra nödvändigaste. Boende i byar högre upp i bergen har fortfarande inte nåtts av katastrofhjälpen.

– Vi har inte fått någon hjälp. Mina två hus har rasat samman. Det går inte att bo kvar i det området, säger Maili Njaar till SVT:s reporter Stefan Åsberg.

Närmare 80 procent av Nepals befolkning bor i bergsområden och ju högre upp byn ligger desto svårare är det att få hjälp.

Jordbävning i Nepal

– Det är stor efterfrågan på mat och tält. I byarna känner de sig bortglömda och besvikna. Samtidigt är det en mardrömssituation för hjälporganisationer eftersom det är så svårt att ta sig dit, säger SVT:s reporter Stefan Åsberg. 

Tar flera timmar att nå byn

Han och fotograf Niclas Berglund tog sig upp för bergen för att komma till byn Thali. Det tar byborna flera timmar att ta sig dit från bergsfoten.

I byn fanns 45 hus. I dag är de antingen helt förstörda eller så svårt skadade att de inte längre går att bo i.

– Båda våra hus rasade samman, men vi överlevde. Om vi får hjälp hoppas vi kunna bygga upp det igen, säger Purna Bahadur.

Tacksamma över att ha överlevt

Många är i dag hemlösa.

– Det känns svårt. Min farfar dog och även min kusin. Den som dör, den dör. Men vi som överlever är hemlösa nu, säger Parbati Tamang.

Men trots det finns det ändå en tacksamhet över att ha överlevt.

– Det är bra att vi överlevde. Om vi hade dött hade vi inte längre funnits i den här vackra världen. Det som händer händer, huset rasade samman men än så länge vi är oskadda, säger Manmaya Tamang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet