Foto: TT

Självsäker Sanders knappar in

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas presidentaspirant Bernie Sanders knappar in på ledande Hillary Clinton i racet om att bli partiets kandidat till höstens presidentval.

Även om det fortfarande rör sig om en betydande uppförsbacke för Vermontsenatorn, så kan de övertygande segrarna i Alaska och Washington på lördagen åtminstone ge honom andrum från demokratiska ledarpersoner som tycker att han ska blåsa av kampanjen för att ena partiet.

– Vi visste att det skulle bli bättre när vi gav oss västerut, sa Sanders i natt till en stor publik i Madison, Wisconsin.

USA-val 2016

”Vi har en väg till seger”

Med över två tredjedelar av rösterna räknade i nomineringsmötena i delstaterna ser Bernie Sanders ut att vinna med över 70 procent. New York Times beskriver mötena som lokala valmöten, där Sanders även tidigare i valrörelsen presterat väl.

– Vi gör betydande inbrytningar i Clintons ledning och . . . vi har en väg till seger, ropade Sanders till jublande anhängare.

– Låt ingen säga till er att vi inte kan vinna nomineringen, eller vinna valet. Vi kommer att göra bägga sakerna.

Nomineringsmöte i dag

Senare i dag hålls nomineringsmöte i Hawaii, där Sanders också var hoppfull om att segra. Den 19 april håller Hillary Clintons hemdelstat New York omröstning, vilket blir en chans för henne att återigen hamna i blickfånget.

För republikanerna blir nästa nomineringskamp den 5 april, i primärvalet i Wisconsin.

Fakta: Viktiga datum

26 april: Primärval i fem delstater, bland annat Pennsylvania

7 juni: Primärval eller nomineringsmöte i sex delstater, bland dem Kalifornien

14 juni: Primärvalsprocessens sista dag

18-21 juli: Republikanernas konvent i Cleveland i Ohio

25-28 juli: Demokraternas konvent i Philadelphia i Pennsylvania

8 november: Presidentval

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet