Grekisk polis undersöker en helikopter som landat i Alexandroupolis, där åtta personer landat i en militärhelikopter och sökt asyl. Foto: TT

Sju militärer har flytt till Grekland i helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Sju turkiska militärer och en civilperson har flytt till Grekland i helikopter. Nu söker de asyl. Turkiet ber att de omedelbart ska utlämnas.

Blackhawk-helikoptern landade på flygplatsen i Alexandroupolis i norra Grekland vid lunchtid på lördagen. Den transporterade två majorer, en kapten, fem soldater och en civilperson, skriver AP.

Männen säger sig ha varit inblandade i kuppförsöket i Turkiet och söker nu asyl i Grekland.

Oroligheter i Turkiet

Har gripits

De åtta personerna har gripits för att ha tagit sig in olagligt i landet, men myndigheterna ska utreda deras begäran om asyl, skriver grekiska Ekathimerini.

En talesperson för den grekiska regeringen, Olga Gerovasili, uppger att man kommer att följa internationella lagar, men betonar att männens asylansökan noga kommer att utvärderas med bakgrund av att de har deltagit i ”ett försök att störta den demokratiskt valda regimen och den konsititutionella ordningen i grannlandet”.

Olga Gerovasili säger också att de grekiska myndigheterna har samtalat med Turkiet om att snabbt transportera tillbaka helikoptern till grannlandet.

Ber om utlämning

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu skriver i en tweet att Turkiet har ”bett om en omedelbar utlämning av de åtta avskyvärda soldater som flydde från Grekland med en helikopter”, rapporterar CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet