”God eftermiddag, Aleppo. Jag läser för att glömma kriget”, skriver Bana Alabed, 7-åringen som, med hjälp av sin mamma, twittrar om sin vardag i den svårt krigsdrabbade staden. Foto: TT/Twitter

Sjuåriga Bana har dykt upp igen på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Bana, 7, från syriska Aleppo och hennes mamma och familj är vid liv och i säkerhet. Det uppger brittiska BBC. Twitteranvändare världen oroade sig för familjens säkerhet sedan deras vitt följda Twitterkonto utan förvarning försvann.

Sjuåriga Bana och hennes mamma Fatemahs Twitterkonto följs av över 200.000 människor världen över. I sina tweets, inifrån staden Aleppo, vittnar de om en vardag full av skräck och lidande, men också om små stunder när de lyckas glömma krigets fasor, som när Bana får tid att läsa böcker.

I många av meddelandena ber de världen om hjälp att få ett stopp på kriget.

Syrienkriget

Försvann in i ovisshet

I söndags blev många av familjens följare oroliga, när kontot helt plötsligt försvann från det sociala mediet.

Det sista meddelandet som skrevs var: ”Vi är säkra på att armén kommer att fånga oss nu. Vi ses en annan dag kära värld. Hejdå. Till en början visste ingen vad som hade hänt Bana och hennes mamma, och till en början fruktades det värsta.

BBC har dock under måndagen lyckats fått bekräftat att de båda sitter i säkerhet, på en plats man av säkerhetsskäl inte vill uppge Samtidigt har kontot redan efter ett dygn startats upp igen. Under måndagskvällen svensk tid kom ett nytt meddelande:

”Under attack. Ingenstans att fly, varje minut känns som döden. Be för oss. Hejdå.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet