Foto: TT

Sjukhus bombas i Syrien – 13 attacker bara i år

Uppdaterad
Publicerad

Ett sjukhus som stöds av Läkare utan gränser attackerades i en flygräd förra veckan i Syrien. Attacker mot sjukhus eskalerar, säger organisationen, och menar att sjukhus och kliniker inte längre är en säker plats i Syrien.

Attacken mot fältsjukhuset Tafas i provinsen Dara'a i Syrien kom plötsligt, berättar en anställd. Sjukhuset som får stöd av hjälporganisationen Läkare utan gränser träffades i ett luftanfall den femte februari.

– Jag var på väg till sjukhuset för att hjälpa skadade. Men så fort jag kom dit blev jag själv skadad. Det hände väldigt plötsligt, säger den anställde till Läkare utan gränsers hemsida.

Syrienkriget

Han såg ett plötsligt ljus och förlorade sedan medvetandet. Han hade träffats av splitter i benen och armarna.

Flera dödsoffer

Tre personer dog och minst sex skadades. Sjukhusbyggnaden blev också delvis skadad. Skadorna på byggnaden gör att sjukhuset inte längre kan skicka ut ambulanser.

Flyganfall där sjukhus träffas har skett allt oftare under de senaste två månaderna. Sedan början av året har 13 sjukvårdsbyggnader träffats av flyganfall i Syrien, uppger Läkare utan gränser.

Organisationen går nu så långt att man säger att sjukhus och kliniker inte längre är platser där patienter kan få återhämta sig i säkerhet. Läkare utan gränser varnade i december för att man kan behöva stänga sitt sjukhus i Aleppoprovinsen.

Helikoptrar bombade sjukhus

Även från förra året finns gott om exempel där sjukhus bombats. I oktober 2015 träffades 12 sjukhus av bomber bara i norra Syrien. Sex av dessa sjukhus hade stöd av Läkare utan gränser.

I december träffades ett sjukhus i staden Homs av flera koordinerade attacker från helikoptrar. Flera bomber släpptes utanför sjukhusets ingång när skadade hade förts dit efter ett tidigare flyganfall. Sju personer dödades och 47 skadades.

Stor oro

Carlo Francisco, samordnare för Läkare utan gränsers verksamhet i Syrien, är oroad.

– När sjukhus bombas med den här frekvensen så är vi så klart extremt bekymrade över våra patienters och vår personals säkerhet.

2014 fick Läkare utan gränser även ta det tuffa beslutet att dra sig tillbaka från syriska områden kontrollerade av terrorsekten Islamiska staten, eftersom det var för farligt att arbeta i området. Organisationens personal utsattes för kidnappningar.

Vädjar om respekt

Läkare utan gränser har förgäves vädjat till de inblandade parterna i Syrienkriget att respektera hjälporganisationer och sjukhus.

Organisationen har även slagit larm om ett alarmerande antal attacker mot stödsjukhus i Jemen. Där har tre sjukhus träffats av attacker från den saudiledda koalitionen de senaste månaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet