Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvården i Gaza går på knäna enligt läkare som AFP och Reuters talat med. Foto: AFP

Sjukvården kollapsar efter attacker mot Rafah

Publicerad

Israels attacker kring Rafah vid Gazas södra gräns får sjukvården att falla samman, uppger läkare på plats. Personal och patienter flyr nu från det största sjukhuset i Rafah.

Israelisk militär har intensifierat bombningarna av Rafah i södra Gaza. Samtidigt har några av de viktigaste vårdinrättningarna stängts. Rafahs största sjukhus Abu Youssef al-Najjar har slutat ta emot patienter till följd av striderna. På sjukhuset, som är ett förlossningssjukhus och drivs av Förenade Arabemiraten, föddes i snitt 85 barn per dag innan de slutade ta emot patienter.

Israel har också tagit kontroll över gränsövergången i Rafah mot Egypten. Det gör att patienter som behöver akutvård inte längre kan evakueras ut ur Gazaremsan, och frivilliga utländska sjukvårdare kan inte längre komma in eller åka hem.

Krig mellan Israel och Hamas

Saknas gasbindor

Många skadade vårdas på Al Aqsa-sjukhuset i Deir al Balah i centrala Gaza. På sjukhuset saknas grundläggande förnödenheter, som sterila gasbindor och operationsrockar.

– Det står sängar överallt, i korridorerna, i salarna. I en del av dem ligger det två patienter per säng. I receptionen ligger det patienter på golvet, säger Ali Abu Khurma, en kirurg från Jordanien som arbetar som volontär vid Al Aqsa-sjukhuset.

Ytterligare fältsjukhus

Israel uppger för Reuters att eventuella störningar i nödhjälpen på grund av det senaste anfallet ska vara kortvariga och att att ytterligare fältsjukhus kommer att tillhandahållas nära kusten i ett område som man säger är säkert.

I klippet vittnar läkare om den medicinska situation i Gaza

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet