Konservativa VMRO DPMNE:s ledare Nikola Gruevski och socialdemokratiska SDSM:s Zoran Zaev. Foto: TT

Skandalomsusat parti kan vinna nyval i Makedonien

Uppdaterad
Publicerad

Avlyssningsanklagelser och två år av demonstrationer verkar inte ha dämpat forne makedonske premiärminister Nikola Gruevskis popularitet. Hans skandalomsusade parti, det konservativa VMRO DPMNE, leder i opinionsmätningarna inför söndagens nyval.

Det blir tredje gången gillt när Makedonien på söndag till sist röstar i ett nyval, ett och ett halvt år efter att det utlysts och efter två inställda försök. Valet följer på år av korruptionsanklagelser och stundtals våldsamma demonstrationer.

Tiotusentals människor har i snart två år varit ute på gatorna för att ge sitt stöd till eller, mer ofta, kräva den kristdemokratiska regeringens avgång. Partiledaren Nikola Gruevski anklagas för att ha avlyssnat 20.000 personer, bland dem egna ministrar, politiker, journalister, akademiker, aktivister och religiösa ledare.

Nekar till anklagelserna

Anklagelserna började hagla när det socialdemokratiska oppositionspartiet SDSM kort efter valet 2014 publicerade hemligt bandade samtal mellan Gruevski och hans regeringsmedlemmar. De inspelade samtalen antyder att delar av regeringen varit involverade i grov brottslighet och valfusk, försökt påverka domstolar och medierna och mörkat mordet på en demonstrant som misshandlades till döds av polisen.

Gruevski, som säger att inspelningarna är manipulerade, har beskyllt SDSM:s ledare Zoran Zaev för att vilja destabilisera landet och försökte vid ett tillfälle få honom åtalad för spioneri.

Benådades av president

Efter att EU gått in för att mäkla fred mellan de båda stridande sidorna lämnade Gruevski i januari över makten till en övergångsregering i väntan på nyval.

En specialåklagare tillsattes för att utreda brottsmisstankarna mot regeringen, men oroligheter bröt återigen ut under våren när presidenten benådade de inblandade. Efter internationella påtryckningar togs benådningarna tillbaka.

Skandalerna till trots leder VMRO DPMNE över socialdemokraterna i alla opinionsmätningar och tros kunna fortsätta styra med albanska stödpartiet DUI.

Lovar stöd till inhemska företag

I valkampanjen har sakfrågorna nästan helt drunknat i de snaskiga detaljerna kring avlyssningsskandalen. Men förra veckan samlades 25.000 personer i huvudstaden Skopje för att höra SDSM:s Zoran Zaev lova höjda löner och stöd till inhemska företag.

– Det här är Makedoniens väg mot Europa, där vi hör hemma, där vi har vår framtid. Er röst den 11 december är en röst för er framtid, sa Zaev.

Gruevski har lagt kraft på att påminna väljarna om hur Makedoniens ekonomi har växt under hans tio år vid makten och hur han har stabiliserat de tidigare våldsamma relationerna med den albanska minoriteten som utgör en tredjedel av befolkningen. Gruevski lovar även att få ned arbetslösheten som ligger på 24 procent genom bland annat ytterligare investeringar i turistnäringen.

På söndag får 1,8 miljoner röstberättigade makedonier välja mellan elva partier och koalitioner till de 123 platserna i parlamentet.

För de båda huvudkandidaterna är det viktigt att vinna även av privata skäl. Efter den smutsiga och utdragna konflikten tros förloraren nämligen få en omild behandling av vinnarsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.