Foto: TT

Skärmberoende sydkoreaner tävlade i avslappning

Publicerad

I Sydkorea anordnades under helgen en tämligen ovanlig tävling. Deltagarna skulle ligga stilla i en park och inte tänka på någonting.

Under söndagen anordnades tävlingen ”Space out” i en allmän park i Sydkoreas huvudstad Seoul. Syftet var att komma bort från sin smartphone och främja ett liv fritt från stress och för mycket information, rapporterar AFP.

Tävlingen syftar även till att göra satir av det moderna livet med smartphones.

– Låt din hjärna, som aldrig är fri från information från din smartphone, tv eller dator, vila! Låt oss njuta av att inte tänka på någonting, fastslog stadens styrelse.

90 minuters avslappning

Ungefär 60 av de drygt 1.500 som hade anmält sitt intresse fick delta i tävlingen. Under 90 minuter satt eller låg de i parken. Deltagarna fick varken prata, äta, sova eller använda någon slags elektronik. Att titta på klockan var också förbjudet. Den som efter 90 minuter hade den stabilaste hjärtfrekvensen utsågs till vinnare.

En svettig final

Det blev en svettig final för många deltagare. Temperaturen låg på ungefär 30 grader och många hade parasoll för att skydda sig från solen. Vinnaren blev den välkände rapparen Shin Hyo-Seob, mer känd under artistnamnet ”Crush”.

– Jag var både fysiskt och mentalt sätt väldigt utmattad eftersom jag har förberett ett album, så jag ville bara koppla av ett tag, säger han till AFP.

– Det här evenemanget kan jag rekommendera till de som har problem migrän eller har komplicerade tankar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.