Vitlök är dyrt att köpa i Damaskus i dag. Foto: Niclas Berglund

Skenande matpriser i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Marknaden nära gamla stan i Damaskus breder ut sig på gata efter gata. Men priserna på livsmedel har stigit kraftigt i Syriens huvudstad och trots att utbudet är stort har många inte råd att handla. ”Jag har nästan aldrig råd att köpa kött eller kyckling. Vi äter mest ris och grönsaker”, säger Salem Mekkani.

Salem är en ensamstående sexbarnsmor som ofta söker sig till marknadsplatsen i Damaskus gamla stad. Området kallas för ”de fattigas marknad” och är känd för att ha stans lägsta priser. Ändå är det alldeles för dyrt för många.

Miljoner människor har flytt till Damaskus, som är en ganska säker stad, det har gjort att arbetslösheten är utbredd och priserna på livsmedel och hyror skjutit i höjden.

Syrienkriget

– Jag önskar att jag kunde återvända till mitt hem men det är fortfarande för farligt, säger Salem. Hon bär på två tomma kassar och vet att barnen där hemma hoppas att det äntligen ska bli någonting extra till middag. Men i dag handlar vardagen här ofta bara om att överleva, även om du inte bor i en av Syriens krigszoner.

Bräcklig vapenvila håller

Området vi rör oss i kontrolleras av regimens styrkor och beskrivs som säkert. Några få attentat har inträffat här de senaste åren, men tryggare än så här blir nästan inte Syrien.

– De här fem åren har ändrat allt. Jag bodde tidigare i Der Alzor, men här har jag inget. Inga vänner, inga grannar. Folk bara flyttar omkring hela tiden. Orden kommer från 14-årige Abdolrahman Jumaha. Han arbetar med sin farbror och säljer vitlök. En bra dag kan han tjäna tre dollar.

Dova smällar

När vi står där vid Abdolrahmans lilla vagn, hör vi några dova smällar. Poliserna runt omkring oss påstår att det är regeringsstyrkor som skjuter mot terrorister. Men trotsallt håller den bräckliga vapenvilan fortfarande.

– Vapenvilan har förändrat mycket. Tidigare hörde du alltid de där detonationerna när du skulle försöka sova, berättar Abdolrahman.

– Men fortfarande fruktar jag att en dag, tvingas möta IS. De kom så nära oss innan vi flydde från vårt hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet