Skogen som namngav zikaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet av zikavirus i Latinamerika oroar människor världen över. Sveriges Television har besökt Zikaskogen i Uganda där viruset upptäcktes av en slump redan 1947.

Det är varmt och fuktigt i Zikaskogen, strax utanför Kampala i Uganda. Ordet zika betyder tjock eller tät på luganda och viruset har fått sitt namn från den täta Zikaskogen. Här finns hundratals myggarter och forskarna har hittat många olika virus här.

– Det är en mycket bra miljö att forska på virus här, säger John Kayiwa som är laboratoriechef Uganda Virus Research Institute.

Uppe i träden slänger sig apor från krona till krona. I en glänta i skogen reser sig ett högt och mycket gammalt torn av trä och stål. Det når ända upp till trätopparna. Olika myggor lever på olika höjd i skogen och forskarna sätter ut sina fällor på olika höjd beroende på vilken typ av mygga de letar efter.

Fåtal konstaterade fall

Det var här som forskaren Alexander Haddow av en slump upptäckte zikaviruset. Han stötte på en sjuk rhesusapa och misstänkte Gula Febern. Men när han studerade blod från apan upptäckte han ett nytt dittills okänt virus. Zikaviruset.

Även om Zikaviruset upptäcktes redan 1947 har bara ett fåtal fall konstaterats hos människor i Uganda under alla år. Och symptomen har varit lindriga.

– Många fler kan ha haft det, men trott att det var något annat, exempelvis malaria. Och inte alla som blir sjuka kommer till sjukhus heller, säger John Kayiwa.

”Nya virus varje år”

På grund av att zikaviruset inte klassats som allvarligt i Uganda har intresset för att försöka ta fram ett vaccin varit närmast obefintligt runt om i världen. Men utbrottet av zikaviruset har nu vänt världens blickar mot Uganda. En uppmärksamhet som forskarna här hoppas ska öka intresset för deras arbete att försöka hindra virusen de hittar från att spridas till människor.

– De senaste åren har vi hittat ett nytt virus varje år i skogarna runt om i Uganda. Vi hoppas att vi nu hittar internationella samarbeten så vi kan förebygga spridning till människor. Och självklart att laboratorier ska ta fram vaccin innan det sker utbrott som nu skett med zikaviruset, säger John Kayiwa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.