Harrold High School i Texas är USA:s tyngst beväpnade skola. Men eleverna vet inte vilka lärare som bär vapen. Foto: SVT

Skolan där lärarna bär dolda vapen

Uppdaterad
Publicerad

Förslagen om en tuffare amerikansk vapenlag möter starkt motstånd. Flera delstater vill möta våldet med än mer liberala vapenregler. SVT har besökt Harrold High School i Texas, USA:s tyngst beväpnade skola.

Harrold High School är en av flera skolor i Texas som har beväpnat sina lärare.

– Om någon kommer till skolan och börjar skjuta, vill jag som förälder höra att mina ungar är vid liv och förövaren död. Inte att en massa ungar har dödats, säger Craig Templeton.

Vapendebatt i USA

– Om en beväpnad person försöker skada skolans elever eller personal, kan lärare och personal skydda oss, säger Harrison Thweatt, elev vid skolan.

Osynliga vapen

I de små klassrummen bär de noggrant utvalda lärarna oftast jacka. Vapnen ska inte synas. Lärararna är tränade för att agera.

– Knivar hjälper inte mot skjutvapen. Om det blir krig lägger vi ju inte ner vapnen, säger David Thweatt, som är skolchef.

– Vi har gott om övervakningskameror. Installatören sade att vi har mer omfattande system än banker. Jag sade att jag inte bryr mig om pengarna. Våra barn är mer värdefulla än pengar. 

Madison Templeton, en annan elev vid skolan, säger att det är långt till närmaste polisstation.

– Det skulle ta evigheter för polisen att komma hit.

Flera skolor och delstater går emot förslagen om en hårdare lagstiftning. Och ingen ska ens försöka tala om för de 14.000 invånarna i Harrold hur deras barn bäst ska skyddas.

– När skolorna blev vapenfria uppmuntrade det till skolskjutningar. Vi satte i princip upp en skylt som sade ”här finns våra värdefullaste ägodelar men vi tänker inte skydda dem”, säger David Thweatt.

Skolan ska kunna försvaras

Han vill inte berätta vilka eller hur många lärare som är beväpnade. Det enda han säger är att vapen är utspridda i olika delar av den över 100 meter långa byggnaden så att om skolan kommer under attack ska den kunna försvaras.

– Vi har försökt gissa vilka de är, men de döljer vapnen väl så vi vet faktiskt inte, säger en av eleverna.

Det är inte mycket till rusning när de 107 eleverna rör sig mellan klassrummen. Alla här vet att skolan övervakas av ett stort antal kameror. Evakueringsövningarna drillas flera gånger per termin.

– Det är förstås hemskt om vi måste ta ett människoliv, men vi måste förhindra att oskyldiga människor dödas, säger David Thweatt.

Texas skollag gör det möjligt för rektorsområdena att själva skriva sin säkerhetspolicy. Harrold går i frontlinjen för det konservativa USA där friheten och rätten att beväpna sig är vad folk slåss allra hårdast för.

– Jag har ju brandsläckare! Elden måste släckas innan den sprider sig, säger Craig Templeton.

– Det är samma sak här. Om vi kan lyckas stämma i bäcken kan det rädda liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapendebatt i USA

Mer i ämnet