Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister Foto: TT

Skotskt parlament vill ha ny omröstning

Uppdaterad
Publicerad

Skottlands parlament har röstat ja till att hålla en ny folkomröstning om ja eller nej till självständighet från Storbritannien. Den ska hållas någon gång mellan hösten 2018 och våren 2019.

Parlamentet röstade som väntat ja till skotska regeringschefen Nicola Sturgeons förslag, trots vädjanden från den brittiska premiärministern Theresa May om att avstå från en ny omröstning.

Beslutet innebär att Nicola Sturgeon får befogenhet att till den brittiska regeringen lämna in en formell begäran om att få ordna en ny folkomröstning. Förslaget gick igenom med röstsiffrorna 69-59.

Brexit

I den förra omröstningen 2014 röstade skottarna med klar majoritet för att stanna i unionen. Nicola Sturgeon hävdar att det brittiska beslutet att lämna EU gör frågan aktuell igen.

Det är långt ifrån klart att Theresa May kommer att bevilja en ny omröstning. Premiärministern har sagt att tiden inte är mogen, och att hennes fokus nu ligger på att få till ett bra brexit-avtal med EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet