Demonstranter står vid en barrikad i staden Bujumbura. Foto: TT

Skottlossning efter domstolsbesked

Publicerad

Trots två veckors gatuprotester och invändningar från USA får Burundis president Pierre Nkurunziza rätt att kandidera till en tredje mandatperiod, meddelar författningsdomstolen. Kort därefter berättade personal på USA:s ambassad att polisen hade skjutit varningsskott och tårgasgranater mot demonstranter när de närmade sig den amerikanska beskickningen.

Kritiker har i två veckors tid hävdat att en tredje mandatperiod skulle strida mot grundlagen. Protesterna har hittills skördat uppemot ett dussintal dödsoffer. Tusentals människor har flytt till grannländerna Rwanda och Tanzania.

Efter domstolsbeskedet sträcker vicepresident Prosper Bazombanza ut en hand:

– Som en försonande gest är regeringen villig att släppa de unga människor som gripits (under protesterna).

Flydde landet

En domare i författningsdomstolen flydde i går landet och hävdade att domarna utsatts för dödshot för att godkänna president Nkurunzizas kandidatur.

Nkurunziza hävdar att han har rätt att kandidera en tredje gång eftersom han utnämndes och inte valdes till president första gången.

USA:s utrikesminister John Kerry uttryckte i går oro över utvecklingen i Burundi och underströk att Nkurunzizas kandidatur strider mot författningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.