Foto: TT

Skottlossning vid parkeringsplats i Texas – nio skadade

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på måndag morgon öppnade en ensam gärningsman eld mot bilister vid en parkeringsplats utanför ett köpcentrum i Houston, USA. Nio människor skadades, varav en kritiskt. Gärningsmannen, som polisen tror agerat ensam, sköts till döds under med den påföljande insatsen.

Kring klockan 06.30 lokal tid, motsvarande 13.30 svensk tid, inkom larm till polisen om att en person sköt mot bilar längs en vägsträcka vid köpcentrum i staden Houston, i delstaten Texas, USA, uppger ABC13.

Ett vittne uppger att han räknade till 50 skott innan polisen anlände till platsen. Enligt räddningstjänstens radiokommunikation ska polisinsatsen ha koncentrerats till ett lägenhetskomplex i närheten. Skytten ska sedan ha siktats mellan några träd.

I gryningen utbröt skottväxling mellan polis och gärningsman, varpå gärningsmannen sköts till döds, uppger nyhetsbyrån AP. Polisen misstänker att det handlar om en ensam aktör.

”Sköt för att döda”

Av nio skadade människor är tillståndet kritisk för en, fem behandlas på sjukhus och tre har kunnat skrivas ut. Sex av de nio ska ha skadats direkt av gärningsmannens kulor, resterande tre av splitter.

Ett kvinna berättar om hur hennes man – ett av offren, som nu vårdas på sjukhus – hamnat mitt i eldgivningen.

– Det handlade inte om kulor mot bildäck, han försökte träffa människors ansikten. Min man berättade för mig hur han kunde se det röda lasersiktet på vindrutorna. Han sköt för att döda, säger hon till ABC13.

Motivet okänt

Gärningsmannens motiv är ännu okänt. Polisen är försiktig med detaljer och refererar till att pågående utredning måste få ha sin gång. Uppgifter gör gällande att gärningsmannen ska ha varit en medelålders advokat boende i Houston. Hans advokatfirma ska förra året ha tvingats stänga på grund av klientbrist.

– Vi kan inte utesluta att det handlar om terrorism, men med de uppgifter vi har verkar det här vara ett dåd utfört av en enskild person. Men vi kommer att utreda varje vinkel i detta, säger stadens borgmästare Sylvester Turner i ett uttalande till ABC13 och tillägger att hans tankar nu går till offren och deras familjer.

Efter att gärningsmannen oskadliggjorts spärrade polisen av flera kvarter i det berörda området och ett bombteam sökte igenom gärningsmannens bil. I bilen hittades flera vapen.

Gärningsmannens pappa bekräftar att hans son haft licens för flera större vapen, enligt ABC13.

Liknande dåd på kort tid

Händelsen äger rum bara tre dagar efter att en 20-årig man sköt ihjäl fem personer i en galleria i staden Burlington, i delstaten Washington, USA. Gärningsmannens motiv är oklart.

Den 17 september knivhögg en 20-årig man 10 människor i ett köpcenter i delstaten Minnesota, innan han sköts till döds av polis. Gärningsmannens motiv bedöms vara kopplat till islamistisk extremism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.