Säkerhetspersonal på Serena hotel i Kabul. Foto: TT

Skottlossning på hotell i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossning utbröt på ett internationellt lyxhotell i Kabul när beväpnade män tog sig in och öppnade eld på torsdagen.

Enligt uppgifter till AFP var det fyra beväpnade män som var inblandade i skottlossningen på det femstjärniga Serena hotel, men alla fyra ska nu ha dödats.

– Området är säkrat, säger Sediq Sediqqi, talesperson för inrikesdepartementet till en afghansk tv-kanal, rapporterar AFP.

Han tillade att han inte vet något om eventuella övriga dödade eller skadade men att gästerna förts till säkrade rum. Enligt AFP misstänks de fyra dödade vara talibaner, något som inte bekräftats.

Enligt en säkerhetskälla tog sig männen in i det tungt bevakade hotellet genom att gömma pistoler i strumporna. UD:s pressjour säger till TT att det inte finns någon information om att svenskar ska finnas på hotellet.

Flera delegationer på hotellet

Norska specialsoldater som är i Afghanistan för att utbilda afghanska säkerhetsstyrkor är ”inblandade i det som sker”, skriver NRK på nätet. Norska försvaret har bekräftat uppgiften.

– Ett mindre antal norska specialförbandssoldater är till vardags mentorer för den afghanska kontraterrorpolisen. De har tillsammans med afghanska poliser ryckt ut till Serena hotel, säger presstalesmannen för norska försvarschefen Eystein Kvarving till NTB.

Det handlar om soldater från Forsvarets spesialkommando (FSK), enligt Kvarving. Han vill inte ytterligare kommentera insatsen i Kabul men säger att de norska soldaterna kommer att delta i ”konkreta handlingar” om det blir aktuellt.

Tidigare utsatt för attacker

Serena hotel anses vara en av de säkraste platserna att bo på i Kabul. Det bor för tillfället flera delegationer där, från FN och enskilda länder som kommit till Afghanistan för att delta i övervakningen av valet i början av april.

Hotellet utsattes 2008 för en attack då bomber exploderade och flera personer dödades.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.