Foto: TT

Skräck och förtvivlan efter dådet i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Krossat glas skrapas upp från golvet i utrikesterminalen på Atatürkflygplatsen. Kvar finns också skotthål och sönderbränd takpanel i ankomsthallen som vittnar om hur tre gärningsmän sköt vilt omkring sig för att sedan spränga sig. Flygtrafiken återupptogs tidigt imorse men många resenärer är påtagligt medtagna av gårdagens attentat.

– Det är fasansfullt och overkligt att vara här bara timmarna efter attacken. Men nu vill jag bara komma hem, säger den amerikanska turisten Jessica på väg att borda en kraftigt försenad flight till New York.

En del resenärer har övernattat utanför flygplatsen i väntan på att flygtrafiken ska återupptas. En av dem är Ahmed Asera från Bagdad.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

– Jag var på väg att gå ombord ett plan mot Bagdad igår kväll när jag hörde explosioner och sprang bort i panik. Sedan övernattade jag ute på flygplatsens parkeringsplats, men har nu fått en ny biljett, säger Ahmed Asera.

Försöker skydda barnen

Videofilmer från attentatet visar hur människor flyr i panik när gärningsmännen öppnar eld med automatvapen. Vissa resenärer försöker skydda sina barn genom att omsluta dem med sina kroppar. På en video syns hur en polis skjuter en av gärningsmännen så att ett dussintal passagerare hinner springa undan innan gärningsmannen sprängs.

Turkiets premiärminister Binali Yıldırim besökte attentatsplatsen i natt och sa att initiala uppgifter tyder på att det är den så kallade Islamiska staten som ligger bakom dådet.

– Attacken, där oskyldiga människor var måltavlor, var en ondskefull planerad handling, sa Binali Yildirim.

Kom i taxi

Enligt premiärministern ska gärningsmännen ha anlänt till flygplatsen i taxi.

Istanbuls flygplats är en av världens mest trafikerade flygplatser. Bland de döda finns en person från Iran och en från Ukraina, de övriga dödsoffrens nationaliter har ännu inte offentliggjorts.

– Vi har sett så mycket blod det senaste året. Jag förstår att utlänningar inte längre vågar åka hit, säger Kerim Soytac som jobbar som städare på Atatürkflygplatsen.

Sorg och förtvivlan dominerar känslorna i Turkiet idag. Men också en gnagande oro för att självmordsdåden kommer att förtsätta drabba landet.

– När ska den här mardrömmen ta slut, frågar sig Kerim Soytac.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

Mer i ämnet