Enligt skyddsombuden är passkontrollen så underbemannad att kontrollanterna fått högt blodtryck, belastningsskador och stressrelaterade sjukdomar. Foto: TT

Risk för kaos på Gardermoen på fredag

Uppdaterad
Publicerad

På fredag kan det bli kaos på Oslos storflygplats Gardermoen. Skyddsombuden hotar stänga gränskontrollen om inte arbetsförhållandena förbättras. 

– På fredag kommer inga gränsstationer att vara öppna om inte arbetsgivaren genomför ett rotationsschema som garanterar de anställdas hälsa, säkerhet och miljö, säger huvudskyddsombudet Audun Martinsen till NRK

Har fått högt blodtryck

Enligt honom är passkontrollen så underbemannad att kontrollanterna fått högt blodtryck, belastningsskador och stressrelaterade sjukdomar. I helgen kom flera nya sjukanmälningar. 

– I helgen var det uppemot tre timmars väntetid och det var nära att slagsmål bröt ut i kön, säger skyddsombudet Randi Nymoen-Jahren vid Gardermoens polisstation. 

Nyligen såg justitieminister Anders Anundsen (Frp) till att 14 polistjänster flyttas till flygplatsen. Det lindrar problemet men räcker inte, enligt huvudskyddsombudet Audun Martinsen.  

Två kontrollanter per station

Han kräver två kontrollanter vid varje kontrollstation för att de ska kunna byta arbetsuppgifter med varandra och hinna ta pauser en gång i timmen. Om kravet uppfylls senast fredag, drar skyddsombuden tillbaka stängningshotet. 

Den norska arbetsmiljölagen gör det möjligt för skyddsombuden att stänga en arbetsplats om det finns en omedelbar fara för människors liv och hälsa. Skyddsombuden konstaterar att sjukfrånvaron på Gardermoen är uppemot 16 procent. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.