Irakiska styrkor har satt sitt sikte på att återerövra Mosul innan året är slut. Foto: TT

Slaget om Mosul – en miljon kan tvingas på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Kriget mot IS i Mosul väntas leda till en massiv flyktingström. FN varnar för att civila riskerar att fastna i korseld eller bli måltavlor för krypskyttar. 

I månader har omvärlden väntat på slaget om Mosul, och när det nu inleds uppskattar FN att en miljon människor kan tvingas på flykt.

– Just nu kommer ingen ut ur Mosul. Befolkningen uppmanas stanna inomhus. Vi kan idag inte säga när flyktingströmmen kommer att komma eftersom det är helt beroende av striderna, säger Malena Rembe regionansvarig för Mellanöstern och Nordafrika på svenska Röda Korset.

Slaget om Mosul 2016-2017

Plats för en bråkdel flyktingar

Sedan i somras har FN:s flyktingorgan UNHCR byggt fyra nya flyktingläger i norra Irak. På sikt ska man kunna ta emot 250.000 människor som flyr undan slaget om Mosul. Det är bara en bråkdel av de som väntas fly. Malena Rembe säger att alla humanitära organisationer samarbetar, men att situationen är extremt oförutsägbar på grund av striderna mot terrororganisationen Islamiska Staten. En utmaning är att civila kan tänkas försöka fly undan striderna genom att ta sig till Syrien om de inte finner andra vägar.

– Ingen tror att detta är över snart, det vi hoppas på är att civila kan släppas ut ur Mosul, och att humanitära organisationer kan nå dem.

Halv miljon barn

Enligt hjälporganisationen Rädda Barnen är en halv miljon av invånarna i och omkring Mosul barn. Irakisk militär har uppmanat barnfamiljer och sårbara civila att stannar inomhus och att sätta vita flagg på sina hem. En uppmaning organisationen menar är extremt riskfylld inför den stadskrigföring som väntas äga rum. Rädda Barnen har varnat för att detta kan leda till att barnfamiljer används som mänskliga sköldar.

– Barn är extremt utsatta och kommer att vara med om situationer inne i Mosul som är extremt skrämmande. Det vi hoppas på är att krigets lagar kommer att respekteras och att civila skyddas. Våra erfarenheter när det gäller striderna hittills i Irak är tyvärr att krigets lagar inte har följts, säger Malena Rembe.

Redan före den stora offensiven mot Mosul pågick en av världens största flyktingkriser i Irak. Fler än 3,4 miljoner människor har flytt sina hem under de senaste tre åren. Många som nu väntas fly har redan tvingats på flykt flera gånger tidigare inne i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet