Den arabisk-kurdiska koalitionen, SDF. Foto: TT

Slaget om Raqqa: Eufrats vrede

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kväll inleddes striderna om IS självutropade huvudstad Raqqa, enligt den kurdisk-arabiska alliansen SDF. Offensiven kallas ”Eufrats vrede”.

Den stora striden för att befria staden Raqqa har påbörjats, säger Jehan Sheikh Amadd, talesperson för SDF, på en presskonferens i Ain Issa omkring fem mil norr om IS-fästet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I samband med den irakiska arméns anfall mot den irakiska staden Mosul, har en arabisk-kurdisk koalition inlett operationen ”Eufrates vrede” mot IS i terrororganisationens syriska fäste, staden Raqqa.

Syrienkriget

Det är redan en styrka på 30.000-40.000 som ska strida i Raqqa, och ytterligare soldater tränas och förbereds för att anfalla staden.

Amerikanska stridsflygplan utför flygattacker mot IS ”ledarskap, kontroll och resurser” i Raqqa som komplement till den kurdisk-arabiska alliansen SDF säger John Dorrian, talesperson för den amerikanska militären i Bagdad.

”Inte en lätt uppgift”

USA:s försvarsminister Ash Carter säger att det blir svårt att erövra Raqqa från IS, skriver TT.

– Ansträngningen att isolera och slutligen befria Raqqa är nästa steg i vår koalitions plan, säger han.

– Precis som i Mosul så kommer striden inte att bli lätt och det ligger ett hårt arbete framför oss. Men det är nödvändigt att göra slut på fiktionen om ISIL:s (IS) kalifat och störa gruppens förmåga att genomföra terrorattacker mot USA, våra allierade och våra partners, sade Carter.

Turkiet inblandat

Genom att stötta offensiven mot Raqqa bortser USA ifrån Turkiets invändningar, och fortsätter med planen att förlita sig på framför allt arabiska och kurdiska marktrupper för att ta tillbaka staden.

Turkiet, som är en tidvis komplicerad allierad till USA, är oroligt för att självständighetskrav från kurder i Syrien kan sprida sig till den kurdiska befolkningen i Turkiet.

Enligt The New York Times ska den turkiska presidenten, Recep Tayyip Erdogan, ha sagt till den amerikanska presidenten, Barack Obama, att Turkiet skulle kunna befria Raqqa från IS utan hjälp.

Slaget om Raqqa: Tre faser

Talespersoner för den amerikanska militären säger att offensiven mot Raqqa planeras utföras i tre faser.

Fas 1 är vad den amerika-ledda koalitionen har hållit på med i flera månader: Att utföra flygattacker mot strategiska IS-fästen vid och i staden Raqqa.

Fas 2 är att isolera Raqqa – att stoppa resursflödet in i staden.

Fas 3 är själva slaget för Raqqa, som enligt amerikanska myndigheter kommer utföras framför allt av sunniaraber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet