VARNING FÖR STARKA BILDER. Under ett års tid har smygfilmer inifrån franska slakterier publicerats på nätet. Foto: L214

Bilderna skakar Frankrike – nu kan slakterierna övervakas

Publicerad

Den franska boeufen har fastnat i halsen. Under ett års tid har smygfilmer inifrån franska slakterier publicerats på nätet. Avslöjandena har fått fransmännen att rasa och slakt att hamna på den högsta politiska agendan.

Det är sådant ingen egentligen vill se, det som visas på den första filmen från oktober förra året. Dolda övervakningskameror visar blodiga scener inifrån ett slakteri i Alés i södra Frankrike. Grisar skriker högt när de gasas i koldioxidkammaren. Där ska de bli medvetslösa för att sedan tömmas på blod – men filmen visar hur flera återfått medvetandet när de hänger upp och ner med blod strömmande från halsen. Får stretar för att komma loss ända in i dödsögonblicket.

Filmen vittnar om ett lidande och en djurhållning som går emot lagen. Gilbert Mouthon, veterinär och rättslig expert, skriver i en rapport om de ”grymheter” han sett i klippet: ”Bevis på oriktigheter; vanvård och djurplågeri av slaktdjur, bristande respekt för lagen, samt hälsorisker för människor.”

Friktion

Hånskrattar när han ger elchocker

I februari i år publiceras nästa film inifrån ett ekologiskt slakteri i södra Frankrike. Den avslöjar djurmisshandel – inledningsvis ses en arbetare kasta levande får över ett stängsel. Efter fallet tycks ett av fåren ha brutit benen. I nästa sekvens hånskrattar en arbetare samtidigt som han ger elchocker till får.

På bara ett dygn skriver över 100.000 personer på en protestlista mot brutaliteten i filmen. Den franska jordbruksministern Stéphane Le Foll svarar med att stänga slakteriet. Till media säger han att arbetarna ska straffas.

Alla slakterier inspekteras

Filmen som får regeringen att sätta ner foten kommer i mars. Den är filmad på ett ekologiskt slakteri i Mauléon-Licharre. På bilderna ses arbetare upprepat slå får i huvudet i vad som verkar vara försök att göra dem medvetslösa. En arbetare kastar ett får in i väggen, och återigen ses djur vara vid medvetande när de töms på blod.

Jordbruksminister Stéphane Le Foll beslutar att Frankrikes samtliga 941 slakterier ska inspekteras omgående. Utredningen leds av en kommission i parlamentet och under fyra månader intervjuas över hundra personer.

Miljoner har sett klippen

Under ett års tid offentliggörs vad som verkligen sker bakom stängda dörrar på totalt sju slakterier, varav ett är landets största. Bakom publiceringarna står den franska djurrättsorganisationen L214 och nu har deras videoklipp setts av miljoner tittare. SVT Friktion ringde upp Johanne Mielcarek som är kommunikatör på organisationen.

 – Som konsumenter tror vi att eftersom köttprodukterna finns i affären så är de lagliga och att allt har gått rätt till. Men våra filmer har visat att det inte alls är så.

Namnet L214 syftar på djurrättssektionen i fransk civilrätt, och organisationens yttersta mål är att övertyga fler att bli veganer. Enligt L214 slaktas tre miljoner djur (inklusive fåglar) varje dag i Frankrike.

– Det går inte föreställa sig att arbetare kan slakta hundratals eller tusentals djur om dagen utan att djuren blir lidande, säger Johanne Mielcarek.

Attitydförändring bland fransoserna

Frankrike är det land som producerar allra mest nötkött i hela EU och det är första gången allmänheten fått ta del av filmer inifrån landets slakterier.

Nu tycker L214 att man ser en attitydförändring.

– Fråga vem som helst på gatan här i Frankrike om djurhållningen på slakterierna och de kommer svara ”jag har sett det och nu vet jag att det är fruktansvärt. Vi måste göra någonting åt det”.

Många förslag på åtgärder

Den 20 september presenterar kommissionens sin rapport med hela 65 förslag på åtgärder. Bland annat föreslås att:

  • Kameror ska sättas upp i de slakterilokaler där levande djur vistas
  • En veterinär ska finnas på heltid i slakterier med över 50 anställda för att garantera en god djurhållning
  • Införa ett nätverk av mobila slakterier där slakten istället utförs på gården, för att minska mängden djurtransporter. Här har kommissionen inspirerats av Sverige som är först i Europa med ett mobilt slakteri.

Djurens rätt vs arbetarnas integritet

Nu är det upp till regeringen att besluta om förslagen. Jordbruksministern har sagt i intervjuer att han är kritisk till förslaget om kameror på slakterierna och att ”dessa kameror inte får bli ett medel för övervakning av slakteriarbetarna som är tillräckligt pressade som det är”.

På L214 förväntar man sig inga stora beslut i nuläget, då mycket överskuggas av det kommande presidentvalet i april – men Johanne Mielcarek är ändå hoppfull.

– För första gången upplever vi att djurhållning ses som en viktig politisk fråga. På det sättet är detta något helt nytt och radikalt.

Om slakt

Slakt innebär för alla djurslag att halsen skärs upp och blodet tappas av. Men först måste djuren göras medvetslösa enligt en EU-lag från 2013. Det kan ske genom slag mot huvudet, inandning av koldioxid eller elchocker genom huvudet. I vissa EU-länder får undantag göras vid religiös slakt (halal och kosher) som kräver att djuret är vid medvetande när det töms på blod. Frankrike är det EU-land som gör flest undantag från regeln. I en rapport från 2011 uppskattade franska jordbruksministeriet att 40-60 procent av djuren slaktades utan bedövning, trots att efterfrågan på halal- och kosherkött bara stod för runt 10 procent av slakten.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet