Händelsen inträffade på en av Southwest Airlines flighter. Foto: TT

Slet av kvinna huvudduken ombord på flygplan

Uppdaterad
Publicerad

När kvinnan inte hörsammade mannens uppmaning slet han själv av huvudduken. Nu riskerar 37-åringen husarrest och böter för händelsen som inträffade på ett flygplan mellan Chicago och Albuquerque.

I december förra året satt mannen några rader bakom kvinnan på Southwest Airlines flight. Han gick fram till henne och uppmanade henne att ta av sin huvudduk, skriver Washington Post.

– Ta av den. Det här är Amerika, sade 37-åringen.

Men kvinnan vägrade, varpå mannen tog tag i huvudduken och slet av den. Kvinnan drog omedelbart tillbaka huvudduken över hjässan.

Nått en uppgörelse

Mannen har nu erkänt sig skyldig till att ha hindrat kvinnan från att utöva sin religiösa tro.

”Eftersom jag tog av K.A:s hijab med tvång, erkänner jag att USA kan styrka mot allt rimligt tvivel att jag avsiktligt hindrat K.A:s fria utövande av sin religiösa tro”, skriver mannen i ett erkännande.

Normalt sett är maxstraffet för den här typen av brott ett års fängelse och böter upp till 100.000 dollar (cirka 820.000 kronor). Men den federala regeringen väntas gå med på en uppgörelse som omfattar två månaders husarrest, skyddstillsyn och möjligen böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.